3 Hans Van Poucke, luitenant van hulpverleningszone Fluvia.
Foto Hans Verbeke Hans Van Poucke, luitenant van hulpverleningszone Fluvia.

"Hij probeerde me al brandend vast te grijpen"

MAN ZET ZICHZELF IN LICHTERLAAIE EN VALT BRANDWEERLUITENANT AAN

Een 38-jarige man uit Kortrijk stak zichzelf gisteren rond de middag in brand aan de ingang van het gerechtsgebouw in de Beheerstraat in Kortrijk. De man overgoot zichzelf met benzine toen de hulpdiensten arriveerden en liep op hen af. "Uiteindelijk konden we hem tegen de grond werken en blussen met onze vesten", zegt luitenant Hans Van Poucke van de hulpverleningszone Fluvia.

De man van Marokkaanse afkomst was gisteren inlichtingen gaan vragen aan het gerechtsgebouw over een lopende zaak. Nadien verliet hij de rechtbank maar kwam terug en goot benzine uit buiten op het plein voor de ingang van het gerechtsgebouw. Die benzine stak hij in brand en hij dreigde ermee zichzelf ook in brand te steken.


De hulpdiensten snelden ter plaatse. "Pas toen we ons in gereedheid brachten om het vuur te blussen, stak hij zichzelf in brand. Daarna liep hij op me af, hij wou me al brandend vastgrijpen. Op het nippertje heb ik nog kunnen wegspringen. Samen met enkele collega's heb ik hem tegen de grond gewerkt. We konden het vuur doven met onze jassen. Nadien hebben we hem de hele tijd met koud water natgespoten. Hij bleef bij bewustzijn."

3 De man overgoot zichzelf met benzine en stak zichzelf vervolgens in brand.
Hans Verbeke De man overgoot zichzelf met benzine en stak zichzelf vervolgens in brand.

Wanhoopsdaad

De 38-jarige man liep zware brandwonden op over zijn hele bovenlichaam en werd afgevoerd naar een brandwondencentrum. "Wellicht heeft hij ook de hitte ingeademd. Het is nog maar de vraag hoe zwaar zijn longen beschadigd zijn", zegt Van Poucke. De toestand van de man verslechterde nadien. "De toestand van de man was gisteren kritiek, alles wijst in de richting van een wanhoopsdaad", zegt woordvoerster Karlien Ververken van het parket van Kortrijk. De Beheerstraat was ter hoogte van het gerechtsgebouw een lange tijd volledig afgesloten voor alle verkeer.

3
Hans Verbeke

Illegale tewerkstelling

"De man is zaakvoerder van twee kapsalons op de Veemarkt in Kortrijk en had het de laatste tijd erg moeilijk", zegt een goede vriend en vertrouwenspersoon Jamal Mounir.


"Maandag was hij nog tegen mij komen praten op Facebook, maar omdat ik merkte dat hij het heel moeilijk had, stelde ik voor om eens langs te komen. Hij is zo'n 6 jaar geleden naar België gekomen en na enkele jaren opende hij een kapsalon op de Veemarkt."


In oktober vorig jaar werd die zaak verzegeld na een controleactie van de politie samen met de sociale inspectie. Er was sprake van illegale tewerkstelling en ook het kassaregistratiesysteem was niet in orde. "Dat heeft hij allemaal in orde gebracht, maar omdat de klanten wegbleven na de verzegeling, opende hij op enkele honderden meters een nieuw salon. Daar zijn de inspectiediensten vorige week opnieuw binnengevallen. Ook dit keer waren er weer problemen. Op de koop toe is zijn vader enkele maanden geleden overleden. Door zijn problemen op het werk, had hij het ook moeilijk thuis en is het hem allemaal te veel geworden. Hij heeft mij gisteren vlak voor de feiten nog vier keer proberen te bellen, maar omdat ik tot vijf uur 's morgens had gewerkt, heb ik het niet gehoord." Jamal organiseert morgen om 17 uur een actie aan het gerechtsgebouw omdat volgens hem de allochtone zaakvoerders gepest worden door de Kortrijkse diensten. De sociale inspectiediensten zijn overigens een federale aangelegenheid.