4 De affiche van De Lustige Slijters.
Joyce Mesdag De affiche van De Lustige Slijters.

"Toeval of niet, ik wens collega's ook succes"

TONEELVERENIGINGEN PAKKEN UIT MET HETZELFDE STUK ÉN GAAN OP ZELFDE DAG IN PREMIÈRE

Het zal je maar overkomen als toneelvereniging: wekenlang zoeken naar een attractief stuk om op te voeren en daarna de pannen van het dak repeteren en dan merken dat een toneelgezelschap vlakbij krak hetzelfde stuk brengt. Bij Triene Wup uit Heule en De Lustige Slijters uit Gullegem nemen ze het nog sportief op. "Ach, we proberen zelfs om naar elkaars stuk te gaan kijken."

Vorig jaar in april werd het stuk 'De Klusjesman', een komedie van Eric Assous dat vertaald werd door Jef Depaepe, voor het eerst opgevoerd in Bellegem, door De Gebroken Spiegel. "We gaan wel vaker naar voorstellingen kijken, om ideeën op te doen voor toekomstige opvoeringen", zegt Christophe Courtens, ondervoorzitter en regisseur bij de Lustige Slijters. "Het was een sterk stuk, echt iets voor onze toneelgroep. Maar we waren blijkbaar niet de enige toneelvereniging die daar in OC De Wervel inspiratie heeft gevonden ..."


Afgelopen weekend kregen de leden van Triene Wup uit Heule en De Lustige Slijters uit Gullegem elkaars affiche te zien. En die leken verdacht veel op elkaar. "Mijn eerste reactie was: verdorie, die hebben ons idee gestolen", zegt Kimberly Claeys, die als hoofdrolspeelster op de affiche van Triene Wup prijkt. "Maar het besef kwam vrij snel dat zij net als ons nietsvermoedend aan hetzelfde stuk hebben gewerkt en we nu pas weet hebben van elkaars plannen."

4 De affiche van Triene Wup.
Joyce Mesdag De affiche van Triene Wup.

Geen rivaliteit

"Uiteindelijk is dat niet zó opmerkelijk dat we voor hetzelfde stuk hebben gekozen", zegt Johan Bonte, regisseur bij Triene Wup. "Het was een succes bij De Gebroken Spiegel en het stuk is zelfs in de spotlights geplaatst door de toneelfederatie. Dat onze verenigingen zo dicht bij elkaar actief zijn en nog eens op dezelfde dag in première gaan, maakt het een stuk toevalliger, natuurlijk." Rivaliteit is er echter niet, dat benadrukken beide toneelgroepen. "Wij hebben ons eigen, trouwe publiek", zegt Kimberly. "Die zullen ook nu weer komen kijken, of Gullegem nu hetzelfde stuk brengt of niet."


"Wij hebben ook ons eigen publiek", zegt Christophe van de Slijters. "De toneelwereld is geen vijandige wereld. Voor jaloezie is er geen plaats. Wij gaan zeker geen andere vereniging 'afbreken'. We zijn in zekere zin allemaal vrienden van elkaar."

4 Toneelgroep Triene Wup uit Heule.
Maxime Petit Toneelgroep Triene Wup uit Heule.

Puzzelen

"Toneelspelen is onze hobby", aldus Kimberly. "Ik hoop dat het ook nu weer leuk wordt op de voorstellingen en ik hoop van harte dat ze het in Gullegem ook super doen en dat er ook een massa volk gaat kijken. Ik zal alvast een ticket kopen, want ik ben benieuwd hoe zij het hebben aangepakt."


"We wensen de collega's veel succes toe", zegt Christophe. "Zodra ik kan, ga ik ook tussen het publiek in Sente zitten." Maar het wordt puzzelen voor de toneelleden die naar de voorstelling van de collega's willen gaan kijken. De première is bij beide verenigingen op vrijdag 24 maart en ook de meeste andere voorstellen werden op dezelfde avonden gepland.

4 Toneelgroep De Lustige Slijters uit Gullegem.
Maxime Petit Toneelgroep De Lustige Slijters uit Gullegem.

Lees meer