2 Straks kun je aangenaam verpozen voor de loods op Kortrijk Weide.
Kos Straks kun je aangenaam verpozen voor de loods op Kortrijk Weide.

Aanleg Kortrijk Weide start dinsdag

PARKING APPEL BLIJFT DICHT TIJDENS WERKEN NIEUW STADSDEEL

De aanleg van het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide start op dinsdag 26 mei. Tussen de spoorweg, de Magdalenastraat, de Westelijke Ring en de Leie komen een fuifzaal, stadspark, zwembad en evenementenplein. Dat vergt een investering van 50 miljoen euro. Parking Appel sluit tijdens de werken, maar er komt een tijdelijke parking.

De werken beginnen dinsdag met de sloop van een schuur vol graffiti. Vervolgens wordt vanaf maandag 1 juni de nieuwbouw voor volwassenenonderwijs aan de kant Magdalenastraat aangevat. Die is tegen 2017 af.


"De parking Appel met 308 plaatsen gaat vanaf dinsdag gedeeltelijk dicht om de werven te kunnen inrichten", zegt coördinator Heidi Debels van de stad Kortrijk. "Vanaf het najaar sluit de parking helemaal." De stad en parkeerbedrijf Kortrijk (Parko) vangen dat op door op 1 oktober een tijdelijke betalende parking met 252 plaatsen te openen tussen de Havenkaai en Meersstraat. In- en uitrijden gebeurt via de Botenkopersstraat en Havenkaai om de hinder voor bewoners in de Meersstraat te beperken. In de Meersstraat wordt betalend kortparkeren ingevoerd.


De start van de werken is een tegenvaller voor jongeren. Fuiven in jeugdcentrum Tranzit op Kortrijk Weide is voortaan verboden op dinsdag en donderdag. "Te gevaarlijk met werven in de buurt", zegt Heidi Debels. De stad zet een wielwasinstallatie in zodat de straten rond Kortrijk Weide niet vol modder of stof liggen als er vrachtwagens van de werf rijden.

2 Een beeld van het toekomstige stadpark.
Kos Een beeld van het toekomstige stadpark.

Nelson Mandela

Voor alle projecten van het nieuwe stadsdeel is er nu een timing. In november wordt het gebouw gesloopt, waarin het Huis van de Sint zat. Dan begint ook de bouw van een fuifzaal naast jeugdcentrum Tranzit, die begin 2017 af is. In januari 2016 start de aanleg van Nelson Mandela, een evenementenplein even groot als het Sint-Pietersplein in Gent.


Het nieuwe plein dient ook als een parking met 300 plaatsen en is begin 2017 af.

Ecologisch park

Er komt ook een ecologisch park. Daarin vind je onder meer een weide, picknicktafels, houten dek aan de Leie, watertuin met speelelementen, balkon en zandberg met glijbanen, een notenbos en een plaats om te sporten onder de Westelijke Ringbrug. Leuk is een vuurplaats met dak en grote schouw, waar op zomeravonden en tijdens de winter een vuurtje kan gestookt worden. De brandweer is akkoord. Aan de nieuwbouw voor volwassenenonderwijs komt bovendien een terrein vol bomen even groot als het Casinoplein in Kortrijk.

Paradepaardje

Hét paradepaardje is een nieuw stadszwembad met cafetaria. De bouw start in augustus 2016. Het zwembad, dat naast de fuifzaal komt, opent in mei 2018. Na 2018 komt er nog een doorsteek voor fietsers en voetgangers onder de spoorweg om vestiging The Level van de hogeschool West-Vlaanderen te verbinden met Howest in de Graaf Karel de Goedelaan, waar een nieuwbouw komt. De nieuwe ingang van Kortrijk Weide komt aan de rotonde Blekersstraat.

Lees meer