Het team van gaststad Roeselare bestaat uit Tim Boury, Claudia Allemeersch, Jelle Vandendriessche, burgemeester Kris Declercq, Jourdan Govaere (De Schoenkliniek) en Sam Swaenepoel (De Witte Merel).
Joke Couvreur Het team van gaststad Roeselare bestaat uit Tim Boury, Claudia Allemeersch, Jelle Vandendriessche, burgemeester Kris Declercq, Jourdan Govaere (De Schoenkliniek) en Sam Swaenepoel (De Witte Merel).

Burgemeesters strijden om Gouden Kookpot

CULINAIRE COMPETITIE IS HOOGTEPUNT VAN VIERDAAGSE SMOEFELAERE

Welke burgemeester staat het sterkst achter het fornuis? Dat wordt duidelijk op de tweede editie van de Kitchen Battle op zondag 23 september in Roeselare. De strijd is het hoogtepunt van de appetijtelijke vierdaagse Smoefelaere.

De Kitchen Battle wordt dit keer uitgevochten op zondag 23 september vanaf 15 uur in de ontwijde Sint-Amandskerk in Roeselare. Gewezen Miss België Justine De Jonckheere presenteert.


"Deze keer nemen Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V), de Izegemse burgervader Bert Maertens (N-VA), Vincent Van Quickenborne van Kortrijk (Open Vld), Johan Vande Lanotte (sp.a) van Oostende en Kris Declercq (CD&V) van Roeselare het tegen elkaar op", weet organisatrice Ann-Pascale Mommerency. "Elke burgemeester laat zich bijstaan door drie zelf gekozen teamleden en elk team krijgt de assistentie van een leerling van de Kortrijkse Hotelschool. Ze krijgen twee uur de tijd om een voorgerecht à la minute te verzinnen en een voorgerecht of dessert te maken dat een link heeft met hun eigen stad. De gerechten worden beoordeeld door zowel een professionele als volksjury." Dat je geen keukenprins(es) moet zijn om de Gouden Kookpot mee naar huis te nemen, bewees Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V) twee jaar geleden op de eerste editie. "Ik heb nog nachtmerries als ik terugdenk aan mijn lessen in de hotelschool. Toen sterrenchef Tim Boury mijn dresseerkunsten zag, verwees hij mijn werk resoluut naar de afwasbak", lacht Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V). Omdat hij uiteindelijk toch als winnaar uit de bus kwam, is Roeselare nu gaststad voor de tweede editie van de culinaire strijd.

Vierdaagse

De Kitchen Battle wordt ingebed in de vierdaagse Smoefelare, die georganiseerd wordt in de Sint-Amandskerk en het de Coninckplein.


"Op donderdag 20 september laten we docenten en profs aan het woord over algen, allergenen en gezond brood. Op vrijdag 21 september is er de Lokaalmarkt aangevuld met workshops fermenteren en bier brouwen", weet Jelle Vandendriesche. "Op zaterdag en zondag is er een foodfestival met Roeselaarse smaakmakers, van restaurateurs tot slagers die voor aperitiefhapjes, oosterse gerechten en taart zorgen."


Ook nog op het programma op zaterdag: het stadspel de Lekkerste Lettertocht en de Junior Kitchen Battle, die aan elkaar wordt gepraat door Jeremy Vandoorne (Xavier van de jeugdserie ROX op Ketnet). Kinderen tussen 5 en 12 jaar die wonen in Roeselare of afkomstig zijn uit de stad, kunnen zich hiervoor inschrijven voor 12 september op info@kapcon.be. Hun opdracht: een nieuw Roeselaars dessert creëren. Meer op www.smoefelaere.be.

Lees meer