2 Enkele jongeren tijdens een les in de tienerschool.
Foto's Petit Enkele jongeren tijdens een les in de tienerschool.

Eerste tienerschool opent in Heule

UNIEK INITIATIEF IN VLAANDEREN MOET OVERGANG TUSSEN LAGER EN MIDDELBAAR VLOTTER LATEN VERLOPEN

De eerste tienerschool, De Dobbelsteen XL, is zaterdag officieel geopend op de campus Athena in Heule. Kinderen en jongeren tussen negen en veertien jaar kunnen er sinds twee weken terecht. "We maken komaf met de bruuske overgang van het lager naar het middelbaar onderwijs", zegt directeur Diter Den Baes.

De tienerschool, een succes in de Angelsaksische landen, is helemaal nieuw in Vlaanderen. De Vlaamse regering pleit al langer voor een betere aansluiting van het basisonderwijs met het secundair. Hier en daar lopen wat proefprojecten, maar in Heule is de eerste tienerschool nu een feit. "Na het tweede leerjaar veranderen onze leerlingen van school: van de Kransvijver gaan ze naar de gloednieuwe school De Dobbelsteen XL. Dat biedt alleen maar voordelen. Leerlingen en leerkrachten van de lagere en middelbare school zullen veel nauwer met elkaar samenwerken. De bruuske overgang naar het middelbaar onderwijs verdwijnt. Studies tonen bovendien aan dat leerlingen best hun studiekeuze uitstellen tot de leeftijd van 14 jaar", licht directeur Diter Den Baes toe.


De campus Heule telt in totaal 400 leerlingen. De kleuters en de eerste graad van de lagere school zitten op de site Kransvijver. 120 leerlingen van het derde leerjaar tot en met het tweede middelbaar verhuizen naar de nieuwe tienerschool op campus Athena. Op diezelfde site volgen ook de oudste leerlingen les. Niet alleen de tienerschool is nieuw, maar ook alle ateliers steken in het nieuw, goed voor een totaalproject van bijna 8,5 miljoen euro. "Positief is ook de ruime parking achteraan de school, die plaats biedt aan 150 auto's. De buurtbewoners kunnen ook gebruik maken van die parking en dat biedt meteen een antwoord aan de hoge parkeerdruk in de buurt", zegt schepen Wout Maddens (Open Vld).


In de tienerschool gelden voor alle leerlingen van acht tot en met veertien jaar dezelfde schooluren met op hetzelfde moment speeltijd en middagpauze. "Onze tienerschool is sinds twee weken in gebruik. Vooral de leerlingen uit de lagere school reageren enthousiast. Ze zijn blij dat ze na vijf jaar naar een 'nieuwe' school kunnen. Zes jaar later mogen ze dan nog eens veranderen. Zo wordt hun schoolloopbaan in drie blokken ingedeeld in plaats van twee", gaat Den Baes verder. "Leerlingen kunnen dus vlot overstappen van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar. De klassen zullen wel opnieuw worden samengesteld, omdat de instroom van buitenaf wel blijft. Wie kiest voor Latijn kan voorlopig wel niet in de tienerschool terecht."

2
Maxime Petit

41 nieuwe scholen

Den Baes benadrukt dat de tienerschool een samenwerking is tussen basis- en secundair onderwijs, maar dat er geen lessen worden overgenomen. "Leerkrachten lager onderwijs zullen geen les geven aan de 13-jarigen."


Ook de leerlingen lijken enthousiast. "Ik vind het een pluspunt dat wij samen met oudere leerlingen op school zitten", zegt Ceriel Vanwynsberghe (8), die net zijn intrek heeft genomen in de tienerschool. "We leren veel van hen. Mijn zus zit hier ook op school, en naar haar kijk ik ook wel op." De nieuwbouw is een project van 'Scholen voor Morgen'. In totaal worden 182 scholen gebouwd via een publieke-private samenwerking. In West-Vlaanderen komen er 41 nieuwe scholen. (XCR, JME, MPM)

Lees meer