Bertrand en zijn vrouw Jeannine Decock hielden vijftig jaar lang frituur Bertrand open.
Foto Deleu Bertrand en zijn vrouw Jeannine Decock hielden vijftig jaar lang frituur Bertrand open.

Geliefde friturist Bertrand is niet meer

BERTRAND COUSSENS HAALT VERJAARDAGSFEEST VOOR 75STE NÉT NIET

Bertrand Coussens, friturist en volksfiguur, stierf in de nacht van woensdag op donderdag na ernstige darmproblemen. HIj zou net gisteren zijn 75ste verjaardag vieren. "Hij was erg geliefd. Kermissen en braderijen waren zijn leven", zegt echtgenote Jeannine Decock.

De Bissegemnaar schuimde een halve eeuw kermissen en braderijen af. Niet enkel in onze provincie, maar deels ook in Henegouwen en Oost-Vlaanderen. Hij vatte verder sinds 41 jaar bij iedere thuiswedstrijd van KV Kortrijk aan het Guldensporenstadion post.

Babbelaar

"Hij zag iedereen graag", vertelt Jeannine Decock (75). "Zo trakteerde hij regelmatig zomaar met gratis pintjes en pakjes friet. En hij was een babbelaar, die ook vaak grapjes uithaalde. We blijven overal op post met onze twee mobiele frituren en vier worstenkramen. Want hij zou het zeker zo gewild hebben."


Bertrand Coussens onderging op Moederdag een blindedarmoperatie in AZ Groeninge op Hoog Kortrijk. Op Sinksenmaandag moest hij in allerijl terug naar het ziekenhuis omdat hij verging van de pijn. "Hij had een geperforeerde darm", zegt zijn vrouw. "Hij ging weer onder het mes en werd in een kunstmatige coma gebracht, maar het was te laat. Zijn lichaam was vervuild en zijn bloed verzuurd. Zijn organen vielen één na één weg. Tot op het einde, om 3.23 uur in de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 mei, ook zijn hart het uiteindelijk begaf. Er was op donderdag 19 mei, omdat hij al 50 jaar frieten bakt, een groot feest met 300 gasten gepland bij zijn kleinzoon in de Pijnappelstraat in Bissegem. Burgemeester Vincent Van Quickenborne zou er speechen. Het mocht echter niet zijn. We hebben alles moeten afblazen omdat Bertrand toen al in coma lag. We zullen hem erg missen. Maar de vele steunbetuigingen doen deugd. Want Bertrand stond er altijd, in goeie en in kwade dagen."

Laatste groet

Bertrand laat ook dochter Heidi Coussens (45) achter, die gehuwd is met Marnix Vroman (53). Heidi Coussens is provinciaal voorzitter van de Belgische foornijveraars. Er is met Thibault (23) ook een kleinzoon. Een laatste groet brengen kan in het funerarium van begrafenissen Bloyart in de Roterijstraat in Kortrijk.


De uitvaartdienst is op donderdag 2 juni om 10.30 uur in de Sint-Audomaruskerk op Bissegemplaats.

Lees meer