Johan Moreels toont hoe je granen kan tappen aan de silo's in zijn winkel.
Foto Henk Deleu Johan Moreels toont hoe je granen kan tappen aan de silo's in zijn winkel.

Graan, noten, kruiden of shampoo nodig? Tank je eigen pot maar vol!

VERPAKKINGSVRIJE WINKEL 'ZONDER MEER' OPENT EIND AUGUSTUS

Zonder Meer, met een kleine 300 producten de enige verpakkingsvrije winkel in die omvang in West-Vlaanderen, opent eind augustus in Kortrijk. "Waarom voor bio kiezen? Het is een zeer strikt gereglementeerde sector. Waarin iets zoals recent met het giftige Fipronil in eieren niet kan", zegt Johan Moreels (48).

De verpakkingsvrije winkel Zonder Meer opent op donderdag 31 augustus in de Rijselsestraat 51. Het systeem is eenvoudig. Je brengt zelf een pot, doos of zak mee (in de winkel zelf liggen ook composteerbare zakjes) en vult die aan de silo's. "Wat minder belastend is voor het milieu", zegt zaakvoerder Johan Moreels. "Want het is onvoorstelbaar hoeveel verpakkingen er in de vuilnisbak terechtkomen. Vooral plastic is een probleem. In Zonder Meer kies je zelf in welke hoeveelheid je koopt. Wat bijvoorbeeld ideaal is voor alleenstaanden of grote gezinnen. En zo gaan we tegelijk ook voedselverspilling tegen."


"Je weet trouwens wat je koopt. Want ik geef bij ieder product uitleg en ik vertel vanwaar het komt. Biovoeding is gezond. Het is een sector met veel controles. Zo worden er twee keer per jaar staaltjes genomen, alleen al om te zien of het werkelijk bio is of niet. Prima, want hierdoor kan je niet doen alsof. Of het niet duur is? Als ik onze prijzen met een Bio-Planet vergelijk, zitten we er net onder of loopt het gelijk. Onze prijzen zijn dus heel scherp."

Verzorgingsproducten

Het aanbod van Zonder Meer is breed met alle soorten granen zoals tarwe, rogge en gerst.


"Ik heb hier ook twee molens staan, zodat je zelf bloem of meel kan malen of muesli kan draaien", vervolgt Moreels.


De verpakkingsvrije winkel omvat ook rijst, pasta, noten, peulen, linzen, thee en kruiden. Je kan er verder onderhouds- en verzorgingsproducten tappen (breng gewoon je pul mee) zoals allesreiniger, handzeep en shampoo. En je hebt er sappen, bieren en wijnen. Die tap je niet, maar koop je in retourflessen. Er is eveneens een koelkast met verse producten in.

Sociaal aspect

"Zoals broodbeleg, groententaart en de vleesvervanger Seitan", vervolgt Johan Moreels. "Ook hier kies je in welke hoeveelheid je koopt. Hou er wel rekening mee dat die versproducten beperkt houdbaar zijn. Net omdat ze vers en niet behandeld zijn. Mijn winkel heeft ook een sociaal aspect, want sommige producten zijn in beschutte werkplaatsen gemaakt. Zo komen de kruiden uit De Kruiderie in Beernem. De aankoop kost me meer dan bij een gewone leverancier, maar ik hecht belang aan dat sociaal aspect. Ook Den Achtkanter uit Kortrijk, een vereniging die personen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel steunt, is in de winkel aanwezig met aperitieven en hun als streekproduct erkende Advokanter."


Johan Moreels is ervan overtuigd dat Kortrijk en omgeving klaar is voor zijn verpakkingsvrije winkel. "Want er zijn meer en meer initiatieven die inzetten op duurzaamheid en ecologie zoals de stadsboerderij en Fietskoerier Kortrijk. Ik werkte hiervoor in de vzw Jongerenbegeleiding Informant in Gent. Waar je vlakbij een verpakkingsvrije winkel hebt. Ik dacht meteen: 'we moeten dat ook in Kortrijk hebben'. Zo is het idee ontstaan", besluit Moreels.


Zonder Meer heeft ook een webshop. Info: www.zonder-meer.be of op de Facebookpagina.

Lees meer