2 Deze leerlingen bereiden samen met Alex Hanbuckers een heerlijk sterrenmaal.
Henk Deleu Deze leerlingen bereiden samen met Alex Hanbuckers een heerlijk sterrenmaal.

Kansarmen smullen van sterrenlunch

HOTELSCHOOL EN CHEF VAN HERBORIST BEREIDEN GRATIS VIERGANGENMENU

Veertig kansarmen hebben gisteren van een sterrenlunch gesmuld in de hotelschool in Kortrijk. Het initiatief van chef Alex Hanbuckers van restaurant Herborist in Brugge en enkele leerlingen van de school viel in de smaak. "We zijn hier warm ontvangen én het was erg lekker", zegt Jurgen Verrecas (46) uit Kortrijk.

"Kansarme mensen die alles doen om uit het slop te raken, moeten als beloning af en toe van een gastronomische maaltijd kunnen genieten", zegt Alex Hanbuckers (44). De chef van Auberge de Herborist in Sint-Andries maakte samen met de zes leerlingen van het zevende jaar 'specialiteitenrestaurant' een menu om u tegen te zeggen. Herborist heeft een Michelinster. De kansarmen genoten in het restaurant van hotelschool Rhizo op de Marionetten op Hoog Kortrijk eerst van een hapje van aardpeer, geitenkaas en dragon. Daarna volgde butternutpompoenroomsoep met toast en aromaten. Als hoofdgerecht werd een op vel gebakken zeebaars en een hartige couscoussalade geserveerd. Het dessert was eveneens om van te likkebaarden, met een fantasie van chocolade, praliné, koffie en vanille. De bediening gebeurde door negen leerlingen van het vijfde jaar 'restaurant-keuken'. "Het was niet enkel heel lekker, ook de bediening was top", zegt Jurgen Verrecas. "We werden warm ontvangen in dit prachtige restaurant. Het was verder een ideaal moment om andere mensen te ontmoeten."

2 De bediening gebeurde door leerlingen van het vijfde jaar 'restaurant-keuken'.
Henk Deleu De bediening gebeurde door leerlingen van het vijfde jaar 'restaurant-keuken'.

Gulle sponsors

Het menu kost, dranken inbegrepen, normaal al snel 50 euro op restaurant. Maar in de hotelschool was het gratis, met dank aan de gulle sponsors Horeca Totaal, groenten en fruit Claessens en De Haeckse Brouwers uit Brugge. De leerlingen bereidden de maaltijd gisteren, samen met het team van Herborist.


"De leerlingen ondervonden hoe het is om met gevarieerde recepten te werken. Ze stonden meteen scherp hoor", knipoogt chef-kok Hanbuckers.


"Een leuke ervaring, waar we inderdaad iets van opstaken", zegt leerling Sarah Snellings (19) uit Kortrijk. "Zo was het interessant om met nieuwe producten te werken. En dat we voor kansarmen kookten, maakte het extra speciaal natuurlijk."

Peter

"We nodigen elk jaar een chef-kok als peter uit, zodat we de realiteit van het werkveld ook eens binnen onze schoolmuren kunnen halen", verduidelijken pedagogisch begeleider Wim De Pue en directrice Céline Craeynest. "Maar dat gegeven met een goed doel combineren, was nieuw."


Er werd voor de kansarmen wel geen didactisch luik aan gekoppeld, zoals over het toegankelijk maken van gezonde voeding. "Wat dit initiatief betreft, ging het enkel om het aanbieden van een lekkere maaltijd. Gezellig samen met de voeten onder tafel schuiven dus", zegt OCMW-projectmedewerker Arnout Vercruysse.

Lees meer