De vrijwilligers zorgen er samen voor dat de klaslokalen op de eerste verdieping van het Sint-Niklaasinstituut eind volgende week klaar zijn.
Foto Deleu De vrijwilligers zorgen er samen voor dat de klaslokalen op de eerste verdieping van het Sint-Niklaasinstituut eind volgende week klaar zijn.

Klaslokalen freinetschol 'tvier bijna klaar

EERSTE VERDIEPING SINT-NIKLAASINSTITUUT KRIJGT MAKE-OVER

De drijvende krachten achter de eerste secundaire freinetschool 'tvier in Kortrijk zijn druk in de weer om alle klaslokalen op tijd af te hebben voor de start van het schooljaar. De school komt op de eerste verdieping van het voormalige Sint-Niklaasinstituut. "Op 1 september starten hier 55 leerlingen in het eerste jaar", zegt coördinator Jorge Cottyn.

Na Roeselare en Poperinge, is Kortrijk de derde West-Vlaamse stad waar een secundaire freinetschool de deuren opent. "tvier is een initiatief van de ouders van kinderen die in de freinetbasisscholen in onze regio naar school gingen en gaan", zegt coördinator Jorge Cottyn. "We wilden graag dat onze kinderen ook in het onderwijs volgens de freinetopvattingen les zouden krijgen, maar die mogelijkheid was er niet in het Kortrijkse."

Aansluiten

En dus staken de ouders dan maar zelf de handen uit de mouwen. "We maakten een conceptnota op, waarmee we langsgingen bij verschillende bestaande scholen. Helemaal van nul beginnen op ons eentje, dat was quasi een onmogelijke opdracht. We zochten dus een bestaande school, waarbij we zouden kunnen aansluiten." En die vonden ze in de scholengroep Rhizo. "De directie beschouwde ons niet als concurrenten, maar als een manier om hun eigen aanbod te verbreden. Er is wel degelijk een markt voor methodeonderwijs, en de mogelijkheid was er niet vóór tvier." Freinetonderwijs vertrekt vanuit de interesses van de leerling. Traditionele vakken worden vervangen door vakoverschrijdende projecten.

Sint-Niklaasinstituut

Van Rhizo kregen de trekkers de eerste verdieping ter beschikking van het voormalige Sint-Niklaasinstituut. "De leerlingen van de campus 'Mens & Samenleving', en de 'Hotelschool' verhuizen binnenkort naar een nieuwbouwvleugel, dus hier was wat ruimte vrij. We hebben een gang met zes klaslokalen ter beschikking gekregen. We hebben de muur tussen twee klaslokalen en de gang gesloopt, zodat we twee 'open' klaslokalen hebben voor groepswerk en dergelijke, en vier leslokalen."


Tvier, een naam die de ouders kozen omdat ze met aanstekelijk onderwijs het 'vuur' in de leerlingen wil aanwakkeren, biedt onderwijs aan leerlingen van het eerste middelbaar. "De bedoeling is dat we volgend schooljaar ook het tweede middelbaar aanbieden, zodat de kinderen kunnen doorstromen. Tweede of derde graad is voorlopig nog niet aan de orde."


Er zijn op dit moment 55 leerlingen ingeschreven. Ze zullen les krijgen van 10 leerkrachten, die hier 'begeleiders' worden genoemd. "Er zijn nog altijd plaatsen vrij, dus wie nog wil inschrijven, kan dat. Wel willen we een maximum van 72 leerlingen aanhouden, omdat we kleinschalig willen blijven. Dat is net de sterkte van ons concept."


Op dit moment zijn de drijvende krachten bezig met de afwerking van de school.


"We moeten nog schilderen, vloer leggen, meubels installeren. Het is druk, maar we gaan normaal eind volgende week klaar zijn. Mochten er ouders of sympathisanten willen helpen, ze mogen altijd bellen: 0491/379.049."

Lees meer