4 Het stukje kanaal aan het stedelijk openluchtbad kan een open zwemvijver worden.
Team Burgemeester Het stukje kanaal aan het stedelijk openluchtbad kan een open zwemvijver worden.

Krijgt Vismarkt eigen jachthaven?

Team Burgemeester lanceert (alweer) nieuwe voorstellen

Team Burgemeester zit niet stil in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en lanceerde deze middag nog maar eens twintig voorstellen voor het Kortrijk van morgen. Enkele daarvan recycleren ze en waren al bekend, andere zijn nieuw. Zo is er een idee voor een passantenhaven aan de Vismarkt. "Alles is financieel doorgerekend", verzekert kopman Vincent Van Quickenborne. We lichten de vijf meest opvallende toe.

Dat de parkeerplaatsen aan de Dolfijn-, Kasteel- en Handelskaai wijken voor een groene boulevard en nieuwe verlaagde Leieboorden van de Leiestraat tot aan Weide, is al bekend. Daar staan de meeste partijen trouwens achter. Team Burgemeester wil dat nu aan een passantenhaven koppelen, gericht op dag- en kortverblijf en qua omvang vergelijkbaar met De Coupure in Brugge of Portus Ganda in Gent, met zo'n 30 plaatsen. Kostprijs van de verdere verlaging van de Leieboorden en de passantenhaven: 2,5 miljoen euro. Er is wel nog overleg nodig met de Vlaamse Waterweg. Het project uitvoeren zou kunnen tegen 2024.


Open zwemvijver


Team Burgemeester kiest, als de Vlaamse overheid voor een nieuw stuk kanaal Bossuit-Kortrijk gaat, voor het omvormen van een huidig stuk kanaal tot open zwemvijver ter hoogte van de Abdijkaai. De Vlaanderenkaai wordt een woonerf. Het huidige beschermd openluchtzwembad in de Abdijkaai wordt behouden, maar krijgt eventueel een andere functie, afhankelijk van het aantal zwemmers in de zomer. Kostprijs: 2,2 miljoen euro.


Groen Sint-Michielsplein


Een voorbeeld van het bossen- en parkenplan dat Team Burgemeester de komende jaren wil uitrollen, is het omvormen van het Sint-Michielsplein aan restaurant Petit Paris tot een groen parkje in het stadscentrum. Het pleintje wordt parkeervrij gemaakt. Kostprijs van het bossen- en parkenplan: 7 miljoen euro.


Culturele trekpleister


Team Burgemeester wil tegen 2030 een culturele trekpleister op de tip van het Buda-eiland met daarin een nieuwe bib, cultureel congrescentrum en School of Arts. N-VA heeft een gelijkaardig idee, te vergelijken met bib De Krook in Gent. "De opening kan ten vroegste in 2030, omdat dit project het enige is waar we momenteel geen budgetten voor hebben", zegt Van Quickenborne. "En de campus Onze-Lieve-Vrouw van het ziekenhuis AZ Groeninge blijft er nog een hele tijd."


Heraanleg Bellegemsestraat


De deelgemeenten komen uitgebreid aan bod in de plannen. Zo wordt de Bellegemsestraat als het van Team Burgemeester afhangt heraangelegd met ruimte voor groen en fietsers over een strook van 1,6 kilometer. Kostprijs: 5,2 miljoen euro. De harmonie in Aalbeke zou een nieuwbouw krijgen, verbonden met het OC, en de kerk in Aalbeke kan een gemengde bestemming hebben met liturgie, conservatorium en bibliotheek. In Bissegem wordt er gedacht aan de heraanleg van de Driekerkenstraat tegen 2020 en een groene doorsteek van Bissegemplaats naar OC De Troubadour tegen 2021 door het oud-gemeentehuis te slopen. En ook voor Heule, Marke, Rollegem en Kooigem liggen er concrete voorstellen op tafel.


Alle Kortrijkzanen krijgen komend weekend een postpakket van Team Burgemeester in de brievenbus, met daarin toelichting bij de plannen en beelden voor de toekomst.

4 Team Burgemeester koestert verregaande plannen voor een bib, cultureel congrescentrum en School of Arts op de tip van het Buda-eiland.
Team Burgemeester Team Burgemeester koestert verregaande plannen voor een bib, cultureel congrescentrum en School of Arts op de tip van het Buda-eiland.
4 Een blik op een mogelijke passantenhaven aan de Vismarkt.
Team Burgemeester Een blik op een mogelijke passantenhaven aan de Vismarkt.
4 De heraanleg van de Bellegemsestraat zou 5,2 miljoen euro kosten.
Team Burgemeester De heraanleg van de Bellegemsestraat zou 5,2 miljoen euro kosten.

Lees meer