Piet proeft van de speciaal gemaakte Likoké praline van Dominique Persoone.
Henk Deleu Piet proeft van de speciaal gemaakte Likoké praline van Dominique Persoone.

Likoké in vier dagen tijd uitverkocht

2.500 MENSEN TAFELEN IN STERRENZAAK OP DOMEIN GULDENSPOOR

Liefst 2.500 mensen tafelen straks in Likoké in Kortrijk. De sterrenzaak start er een wereldtournee in domein Guldenspoor. Likoké zit tot eind november daar. "We waren in vier dagen tijd uitverkocht", zegt Piet Huysentruyt (54). De chef-kok trakteerde zo'n 150 genodigden op een receptie gisterenavond.

Likoké uit Les Vans in de Ardèche in Frankrijk huist van dinsdag 17 oktober tot en met zaterdag 25 november in Guldenspoor. Dat is het domein van de Kinepolis-familie Bert in de Loodwitstraat, aan de Leie. "De verloren zoon komt thuis", zegt Piet Huysentruyt. Hij woonde als kind in Sente bij Kuurne en bracht zijn jeugdjaren grotendeels in Kortrijk door. Wie in Likoké tafelt, start aan 200 euro voor een vaste menu. De gerechten worden stelselmatig vrijgegeven op de Facebookpagina van Likoké. Moambe is er zeker bij. Dat is de nationale schotel van Congo, met gestoofde kip. "Maar wel gemoderniseerd naar de normen van Likoké", benadrukt Piet Huysentruyt. "En we zijn dan wel uitverkocht, we blijven ook hard aan het schikken van plaatsen werken om toch nog enkele tafels vrij te maken. Blijven proberen dus, voor wie wil komen."

Rolling Stones praline

Veel bekend volk woensdagavond op de kick-off. Eén-presentator Tomas De Soete draaide plaatjes. Ook kunstenaar-cartoonist Kamagurka en Geert Van Hecke van gewezen driesterrenzaak Karmeliet in Brugge kwamen langs. "Piet was al eens gastchef op het gastronomisch evenement Kookeet in Brugge", vertelt Van Hecke. "Hij weet waar hij aan begint, als kok. En hij is extravagant. Dat toont zijn originele tournee met Likoké aan." Dominique Persoone was er eveneens. De topchocolatier uit Brugge maakte speciaal voor Likoké een praline in de vorm van de wereldberoemde tong van de Rolling Stones, met witte chocolade uit de Dominicaanse Republiek. Niek Bossaert uit Heule ontbrak evenmin. Zijn brood wordt geserveerd in Likoké, wat toch een hele eer is voor de toppatissier.

Bomma Huysentruyt

Nog een opvallende gast was Roger Souvereyns. "Roger leerde me bijna alles", zegt Huysentruyt. Souvereyns toonde in de jaren '80 en '90 zijn kookkunsten in sterrenzaak Scholteshof in Stevoort bij Hasselt. En 'last but not least', ook de mama van Piet tekende present. Denise Creupelandt (78), alias bomma Huysentruyt, woont in Sente. "Ik ben blij nu mijn zoon weer even thuis is", straalt ze. De tournee van Likoké is een eerbetoon aan Walter (70), de vader van Piet die 19 jaar geleden overleed aan pancreaskanker. De ouders van Piet hadden in Congo een koffieplantage, maar verloren er alles. Likoké tijdelijk in Congo openen kan niet. Het is er te gevaarlijk. Het restaurant trekt wel naar Franschhoek in Zuid-Afrika. Om er de tournee van 28 februari tot 15 maart af te ronden. Piet geeft er symbolisch de urne van zijn vader een plaats om zijn geest weer naar Afrika te brengen. Omdat zijn ouders wereldreizigers waren, doet Likoké ook andere locaties aan met sterrenrestaurants La Cime in Osaka in Japan op 6 december, CasCades van chef Nic Vanderbeeken in Ubud op Bali op 10 december en Andre in Singapore op 15 december. Nog meegeven dat de tournee mogelijk te volgen zal zijn op kookzender Njam!. "Dat is nog niet helemaal zeker, maar het is toch bijna rond", besluit Piet Huysentruyt.

Lees meer