Nu al betonstop in Kortrijk

STAD SCHRAPT 94,5 HECTARE, GOED VOOR 1.901 HUIZEN

Vlaanderen heeft een akkoord over een totale betonstop vanaf 2040. In Kortrijk wordt deze nu al ingevoerd. De stad snijdt 94,5 hectare aan woonuitbreidingsgebied niet aan, goed voor 1.901 huizen. "Want we moeten veel voorzichtiger zijn met onze open ruimte", stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Langgerekte linten van rijhuizen, snippers woonwijken, het is ook in onze regio het beeld van de ruimtelijke ordening. Vlaanderen wil er paal en perk aan stellen. Maar Kortrijk grijpt nu al in. Dat nieuws raakte gisteravond bekend. "Er is vooral in de jaren 70, 80 en 90 van vorige eeuw te veel in buitengebied gebouwd", zegt Van Quickenborne. "We moeten de knop nu echt omdraaien en veel voorzichtiger met de resterende open ruimte omspringen."

Schadeloosstellingen

Welke woonuitbreidingsgebieden worden niet aangesneden? Het gaat in de rand van Kortrijk over gebieden aan de Vennestraat en wijk Lange Munte (zuiden en noorden). In de deelgemeenten zijn dat zones aan de Lauwse- en Zevekotestraat en Papeye in Aalbeke, Manpadstraat in Bellegem, Bissegemse- en Tientjesstraat en Kruiskouter in Bissegem, Koninklijke- en Molentjesstraat in Kooigem, Roeselaarsestraat in Heule, Kloosterstraat en Populierenhof in Marke, Sint-Katharinastraat in Sente en Tombroekstraat in Rollegem. Kortrijk wil dat de Vlaamse regering over de brug komt voor mogelijke schadeloosstellingen. Dat kan door betrokken eigenaars te vergoeden door hun gronden te ruilen voor een flat of een beter stuk bouwgrond. "Juridisch complex, we gaan voor onderhandelde oplossingen", zegt liberaal schepen van Bouwen Wout Maddens.

Woontorens

Hoe moet het dan wel? "We gaan kernversterkend werken", vervolgt schepen Maddens. "Alleen al op vlak van mobiliteit los je zo een probleem op. Want mensen moeten zich dan minder ver verplaatsen met hun wagen. En verder moet je geen kilometers aan riolen en nutsleidingen aanleggen", stelt Maddens. Het is volgens Maddens beter om in het stadscentrum in de hoogte te bouwen. Hij verwijst naar de bouw van de 66 meter hoge K-Tower met 65 flats naast het Guldensporencollege Kaai. En naar de ontwikkeling van de site Blekerij. Dat is een gebied van zes hectare tussen de Meensesteenweg, spoorweg Kortrijk-Roeselare, Leie en Doornstraat. Waar de komende jaren onder meer twee woontorens van 52 meter hoog komen, met samen zo'n 100 flats. Maar wat dan met het principe 'huisje, tuintje, boompje'? "Neem de Leieboorden in het stadscentrum", stelt Maddens. "We verdichten die, zonder alles vol te bouwen. Want door in de hoogte te gaan, blijft er plaats over voor parken. Dat zijn de nieuwe tuinen. De stad heeft bovendien veel voordelen. Je gebruikt meer de fiets. Of je neemt de trein, want het station ligt pal in het centrum. En alles is nabij zoals handelszaken, horeca, cultuur, scholen, noem maar op. En als meer mensen in de stad wonen, kan je bijvoorbeeld De Lijn overtuigen om meer in openbaar vervoer te investeren zoals in trambussen of trams."In Zuid-West-Vlaanderen betreft het 437 hectare aan woonuitbreidingsgebieden, potentieel goed voor 9.000 huizen. De stad Kortrijk roept omliggende steden en gemeenten daarom op om ook kernversterkende te werken. "Anders staan we zomaar in de woestijn te roepen. De lintbebouwing mag niet verder uitdeinen."

2 Hoogbouw - zoals deze simulatie van de K-Tower - is de toekomst, nu Kortrijk beloofd heeft om 94,5 hectare aan woonuitbreidingsgebied niet aan te snijden.
Johan Anckaert Hoogbouw - zoals deze simulatie van de K-Tower - is de toekomst, nu Kortrijk beloofd heeft om 94,5 hectare aan woonuitbreidingsgebied niet aan te snijden.
2 Wout Maddens.
Xavier Coppens Wout Maddens.

Lees meer