Het eerste leerjaar op het plein, met schepen Ann Messelier, schepen Francis Watteeuw, directeur Bert en juf Lies. De leerlingen staan op de plaats waar de enige in- en uitrit komt.
Foto Mesdag Het eerste leerjaar op het plein, met schepen Ann Messelier, schepen Francis Watteeuw, directeur Bert en juf Lies. De leerlingen staan op de plaats waar de enige in- en uitrit komt.

Sint-Katrien krijgt nieuw dorpsplein

ASFALTPARKING WORDT OMGETOVERD TOT GROEN, VERKEERSVEILIGER PLEIN

Het Sint-Katrienplein in Sente (Sint-Katrien) krijgt een make-over. Met een budget van 292.000 euro wordt de saaie asfaltparking omgetoverd in een groen en gezellig plein. "Qua verkeersveiligheid is dit voor onze school een grote stap vooruit", zegt directeur Bert Debooserie van de Vrije Basisschool Sint-Katrien.

Wat nu een saai asfaltplein is bij de kerk, moet een groen, gezellig pleintje worden. "Nutsleidingen worden ondergronds gebracht, er wordt voor nieuwe, energiezuinige openbare verlichting gezorgd en in de zone rond de kerk wordt het saaie asfalt vervangen door klinkertjes", zegt schepen Francis Watteeuw (sp.a). De parking zelf wordt heraangelegd. "Enkele groene elementen op de parking moeten het plein een groenere uitstraling geven. Er komt onder meer een bomenrij langs de straat, zodat de parking wat afgescheiden wordt van de weg."


De heraanleg betekent een grote stap vooruit voor de veiligheid op het plein. "Er zijn nu vier verschillende plaatsen waar automobilisten de parking kunnen oprijden, wat een verwarrende en onveilige situatie oplevert", gaat Watteeuw verder. "In het nieuwe plein zal er maar een op- en afrit zijn, aan de kant van de Izegemstraat, op het einde van de bomenrij. Er komt ook een voetpad tussen de straat en de parking, langs de bomenrij. Dat zal het voor de kinderen die naar school gaan een pak veiliger maken." De straat zelf krijgt ook een nieuwe toplaag en twee fietssuggestiestroken.

292.000 euro

"Sente vraagt al 25 jaar naar een nieuw plein", zegt directeur Bert Debooserie van de Vrije Basisschool Sint-Katrien. "Ikzelf ben 12 jaar directeur, maar ik weet dat er voor mij al ettelijke oudercomités en wijkraden voor een opwaardering van het plein hebben gepleit. Wij, van de school, zijn altijd vragende partij geweest, omwille van de onveiligheid hier op het plein. Auto's komen hier van alle kanten het plein opgereden, terwijl kinderen in alle richtingen van de school naar hun ouders of grootouders lopen. 'Let op!' is hier zowat de meest gehoorde zin."


Het budget voor de hele metamorfose is 'amper' 292.000 euro, een vrij bescheiden bedrag voor de aanpak van een dorpskern. "Dat komt in de eerste plaats omdat er geen rioleringswerken hoeven te gebeuren", zegt Watteeuw. "We hoeven het wegdek dus niet helemaal open te breken. We schrapen er enkel de toplaag af, brengen de nutsleidingen ondergronds en zorgen dan voor een nieuwe toplaag." Kuurne draagt de investering zo goed als volledig zelf. "Het plein ligt op ons grondgebied. Wachten op centen vanuit Lendelede of Kortrijk, bij andere projecten in Sente wordt meestal een verdeelsleutel gebruikt, zou het project alleen nog bemoeilijkt en vertraagd hebben. We hebben ervoor gekozen om het zelf te bekostigen, zodat we volgend jaar al kunnen starten en het er deze legislatuur nog van komt." De werken zouden al in juni starten of anders meteen na het bouwverlof.

Lees meer