2 Sara Dewaele, de echtgenote van de Kortrijkse toppatissier Niek Bossaert, is blij verrast met de kaartjes die ze kreeg. "Plezant hé? Ik steek ze allemaal in een album", glundert ze.
Henk Deleu Sara Dewaele, de echtgenote van de Kortrijkse toppatissier Niek Bossaert, is blij verrast met de kaartjes die ze kreeg. "Plezant hé? Ik steek ze allemaal in een album", glundert ze.

Verrassing van formaat: 500 kaartjes voor verjaardag

Oproep door man van doodzieke bakkersvrouw Sara massaal beantwoord

Ze vecht al zeven jaar tegen kanker. En artsen vertelden haar al drie keer dat ze zou sterven. Maar Sara Dewaele, vrouw van patissier Niek Bossaert, blijft lachen en leven. Gisteren kreeg ze 500 (!) verjaardagskaartjes, thuis in Sente bij Heule. "Mijn wens is blijven leven, zo lang ik kan", zegt ze.

Het begon met uitgezaaide eierstokkanker. Haar overlevingskansen waren erg klein, maar Sara overwon. Kort daarna dook de vreselijke ziekte weer op. Om sindsdien haar buikstreek te blijven teisteren. Sara kreeg al tientallen chemokuren in een poging de kanker in bedwang te houden. Artsen gaven haar al tot drie keer toe op, omdat haar lichaam zo fel is aangetast. Ze gaf vorig jaar op 10 juli zelfs een afscheidsfeest. Vrienden en familie schreven toen allemaal een afscheidsbrief. "Ik wil namelijk niet dat er op mijn uitvaart over mij verteld wordt, want dat kan ik toch niet meer horen", zegt Sara, die nóg harder begon te vechten tegen de kanker. Waardoor ze gisteren tegen alle verwachtingen in haar 37ste verjaardag kon vieren. Sara kreeg maar liefst 500 kaartjes en brieven. Een stunt van echtgenoot Niek Bossaert (41), die op Facebook opriep om massaal te schrijven. De enorme lading post overdonderde Sara. "Ze verdient meer dan ooit alle warmte en steun", vertelt Niek Bossaert. "Het is onvoorstelbaar hoe intens ze het leven blijft bewandelen en beleven. Ze geniet van de kleinste dingen in het leven, zoals een fluitend vogeltje buiten. Sara lacht áltijd. Ze is de positiviteit in het kwadraat. Ze is doodziek, maar omdat ze blijft relativeren, zie je niet meer dat ze ziek is."

2 Voor haar 37ste verjaardag kreeg Sara 500 kaartjes, nadat haar man in het geheim een oproep deed op Facebook.
Henk Deleu Voor haar 37ste verjaardag kreeg Sara 500 kaartjes, nadat haar man in het geheim een oproep deed op Facebook.

Kleine gezinsmomenten

De brieven deden Sara zichtbaar deugd gisteren. "Plezant hé, ik steek ze állemaal in een album", lachte ze. "Ik wil niet gaan. Want ik ben te jong om te sterven en wil nog zo veel mogelijk doen en beleven. De ziekte escaleert momenteel niet meer, maar dat kan snel weer veranderen. Maar ah, ik denk daar niet aan. Want hoe minder ik weet, hoe beter. Door er niet aan te denken, hou ik mijn moraal op peil. Want door mijn geest sterk te houden, hou ik ook mijn lichaam sterk. Ik geloof daar echt in. Mijn darmen zijn zwaar aangetast door de ziekte en ik kan amper eten, maar ik kan wél nog van alles proeven, in kleine hoeveelheden. En 's nachts krijg ik sondevoeding om kracht op te doen. Ik rust veel. Het duurt meestal tot de middag vooraleer ik me weer mens voel. Maar in de namiddag is het genieten. Zelfs een koffietje drinken maakt me al gelukkig. En ik ben sterk genoeg om bijvoorbeeld dochter Ella (9) op school op te pikken en naar haar verhalen te luisteren. Die kleine gezinsmomenten zijn super. Pijnstillers? Die neem ik enkel in uiterste nood. Eind mei volgt een nieuwe scan, in het ziekenhuis. Als die meevalt, maak ik nóg een hopelijk prachtige zomer mee. En voor je het weet is het weer Nieuwjaar", lacht ze. "Haar levenskwaliteit is momenteel groot genoeg", vult haar man aan. "Maar indien ze toch verder aftakelt, is het aan Sara om te beslissen. We vroegen al info over euthanasie op", aldus Niek Bossaert. "Ah, zwier die info over euthanasie maar gewoon in de kast. Ik moet daar niets van weten", zegt Sara.

Levenswerk

Ze droomt niet van een wereldreis. "Ik heb nog één wens. Zo lang mogelijk leven, voor mijn man en dochter ook. Ella heeft af en toe een emotionele dag omdat haar mama zo ziek is. Maar onze dochter heeft vooral mijn karakter en leeft ook volgens het principe 'alles komt goed'. Mijn man? Hij mag na 15 jaar niet stoppen met brood en banket Bossaert in Heule. Ons levenswerk mag niet verloren gaan", aldus Sara. "Sara gaat voor alles, maar het lukt om de patisserie te blijven runnen", zegt Niek. "Dankzij ons topteam. Ik denk zelfs dat het beste nog moet komen, want mijn creativiteit kent geen grenzen."

Lees meer