Werkmakkers gebruiken drugs tijdens pauzes

Negen twintigers uit Harelbeke, Deerlijk, Kortrijk, Menen, Kuurne en Wevelgem hebben zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor het bezit en/of de verkoop van cannabis. Zes van hen leerden elkaar kennen bij sanitair bedrijf Van Marcke in Kortrijk, waar ze tijdens de pauzes softdrugs gebruikten. Ze werden allemaal ontslagen.


De collega's staken de koppen bij elkaar om hun cannabisgebruik te financieren en te bevoorraden. "Er was bij Van Marcke een cultuur van softdrugsgebruik", klonk het uit meerdere monden. Kenny V. (23) en Jordy D. (22) uit Bissegem speelden tussenpersoon tussen de leverancier en de andere gebruikers. Ze waren zelf ook verslaafd. Bryan V. (21) uit Wevelgem gebruikte zelf niet, maar liet zich overhalen om vijf keer naar Nederland te rijden om cannabis te halen. Hij dreigt daardoor zijn nieuwe Kia kwijt te spelen. Gregory M. (26) uit Deerlijk werkte niet bij Van Marcke maar leverde in totaal 1,6 kilogram drugs aan de collega's. Met het geld financierde hij zijn studies. Het openbaar ministerie eiste celstraffen van zeven tot achttien maanden en fikse boetes. Alle beklaagden beseffen dat ze fout waren en toonden zich bereid (verder) af te kicken.


Toen het drugsonderzoek bij Van Marcke bekend raakte, verloren de zes werknemers hun job.

Nultolerantie

"Wij hanteren een nultolerantie voor drugs", zegt PR-verantwoordelijke Agnes Pringiers. "We helpen wel werknemers met (drugs-)problemen niet helpen. Wie spontaan problemen meldt, kan dat bij een vertrouwenspersoon doen en krijgt zelfs begeleiding om er vanaf te geraken. Wie betrapt wordt, vliegt er uit. Na de arrestaties zijn meetings georganiseerd om de nultolerantie in herinnering te brengen. Iedere werknemer heeft dat arbeidsreglement opnieuw moeten ondertekenen."


Vonnis op 15 maart. (LSI)

Lees meer