6 Van boven op de Graventoren hebben bezoekers een spectaculair uitzicht over de Schelde en Rupelmonde.
Kristof Pieters Van boven op de Graventoren hebben bezoekers een spectaculair uitzicht over de Schelde en Rupelmonde.

Graventoren terug brandveilig en geopend voor publiek: historische parel helemaal klaar om ‘ontdekt’ te worden

De Graventoren in Rupelmonde heeft de deuren heropend na een grondige opknapbeurt. Vorig jaar moest het monument worden gesloten op bevel van de brandweer. Van de verplichte sluiting werd gebruik gemaakt om alle ruimtes op te frissen en in te richten met nieuw materiaal over de geschiedenis van het mysterieuze Gravenkasteel.

De Graventoren is privaat bezit maar wordt door de gemeente al jarenlang gehuurd. Vorig jaar oordeelde de brandweer echter dat het monument niet langer brandveilig was en volgde een verplichte sluiting. “De toren is een geklasseerd monument dus ingrijpende werken mochten we niet uitvoeren”, zegt Annelies Thybergein, diensthoofd Toerisme. “Wel is de elektriciteit volledig vernieuwd en werd brandwerende verf aangebracht op de trap. Ook is er noodverlichting en een brandalarm geïnstalleerd.”

De gemeente maakte van de gelegenheid gebruik om ook de verschillende ruimtes in de Graventoren op te frissen. Daar waren scènes te zien uit het leven van Mercator, maar door de tand des tijds waren de poppen muf en versleten geraakt. “We hebben er nu materiaal in ondergebracht die afkomstig is van de tentoonstelling ‘De geheimen van het Gravenkasteel’. Die expo liep vorig jaar noodgedwongen in de getijdenmolen door de sluiting van de toren.”

Auteur Kevin Pochet, een leerkracht geschiedenis, verdiepte zich in de geschiedenis van het mysterieuze Gravenkasteel en schreef er ook een boek over. Het is op basis van zijn bevindingen en de nieuwe inzichten dat de nieuwe tentoonstelling werd opgebouwd met nooit eerder getoonde prenten, kaartmateriaal en zelfs een heuse 3D-reconstructie van het oude kasteel. “We hebben ook een aantal ramen terug open gemaakt”, vervolgt Thybergein. “Enerzijds zorgt dit voor meer daglicht in de toren maar het biedt bezoekers ook een spectaculair zicht op Rupelmonde en de Schelde. De Graventoren blijft toch nog altijd een wat verborgen parel in ons toeristisch patrimonium en hopelijk komt daar nu verandering in.”

6 Gemeentearbeiders hebben de laatste hand gelegd aan de renovatiewerken.
Kristof Pieters Gemeentearbeiders hebben de laatste hand gelegd aan de renovatiewerken.

Die hoop koester ook schepen van Toerisme Filip Vercauteren (CD&V). “We willen de Graventoren in de toekomst maximaal benutten”, kondigt hij aan. “We willen eerst werk maken van een nieuwe erfpachtovereenkomst. De Graventoren moet namelijk dringend gerestaureerd worden. Er is al een voorstudie gebeurd, maar de toren is nu nog in bezit van een vzw en moet eerst via erfpacht aan de gemeente worden overgedragen. Er zal dan ook een nieuwe toegang gecreëerd worden.”

Intussen is de Graventoren wel al opnieuw toegankelijk voor bezoekers. De toren is geopend van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

6 De pronkstukken zoals de Mercatorglobe zijn bezwaard gebleven.
Kristof Pieters De pronkstukken zoals de Mercatorglobe zijn bezwaard gebleven.
6 Eén van de kamers heeft een vloer in spiegelglas en een sterrenhemel op het plafond.
Kristof Pieters Eén van de kamers heeft een vloer in spiegelglas en een sterrenhemel op het plafond.
6 De nieuw infopanelen in de Graventoren zijn afkomstig van de expo die vorig jaar werd georganiseerd over het Gravenkasteel.
Kristof Pieters De nieuw infopanelen in de Graventoren zijn afkomstig van de expo die vorig jaar werd georganiseerd over het Gravenkasteel.
6
Kristof Pieters

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer