Eric was 65 jaar actief als muzikant.
Foto Joyce Mesdag Eric was 65 jaar actief als muzikant.

Geen enkele repetitie gemist

MOED EN VLIJT HULDIGT MUZIKANT MET 65 JAAR OP DE TELLER

Eric Christiaens (77) uit Kuurne werd in de bloemetjes gezet door de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt. Gedurende 65 jaar speelde hij muziek. Al die tijd miste hij geen énkele repetitie. De huldiging was ook een hart onder de riem voor Eric, die te ziek is om nog te spelen. "Ik loop verloren op zondagvoormiddag."

Eric begon op zijn twaalfde met muziek. De klarinet was zijn allereerste instrument. "Mijn buur zat in de muziekvereniging, en mijn neef ook, en ik wilde niet achterblijven, je kent dat, he", blikt Eric terug. "Maar vanaf mijn eerste noot wist ik het: dit ga ik altijd blijven doen. Het klikte gewoon, direct."


Op een antwoord op de vraag wat muziek al die jaren voor Eric is geweest, moet hij zelf even nadenken. Maar vrouw Frida weet het wél meteen en roept vanuit de keuken: "Alles! Het is al die jaren 'alles' geweest voor hem."


"Muziek is inderdaad altijd op de eerste plaats gekomen", zegt Eric. "Familiefeesten moesten altijd wijken voor de repetitie. Ik wilde die absoluut niet missen. En ik heb er zelfs ooit een trofee voor gekregen: die van 'meest aanwezige' lid. Dat was eigenlijk niet moeilijk, want ik heb in die 65 jaar letterlijk geen enkele repetitie gemist. Elke zondagvoormiddag ging ik oefenen. Was er op woensdag ook eens repetitie naar aanleiding van een nakend optreden, dan tekende ik ook present."


Eric schakelde na zes jaar over op de sax soprano, en later op de sax alto, die hij nu al 29 jaar ter hand neemt. "Toen de eerste vereniging, waar ik jarenlang lid was geweest, het voor bekeken hield, trok Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt aan mijn mouw. 'Of ik niet voor hen wou komen spelen?'. Ik was toen al halverwege de 60, en had niet gedacht dat ze 'zo'n ouwe mens' als ik nog met open armen zouden ontvangen. 'We weten wat we aan je hebben', zeiden ze. 'Op jou kan je rekenen'. En dat is waar natuurlijk."


Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt huldigde Eric om hem te bedanken voor zijn inzet de voorbije jaren. "65 jaar muzikant, wie kan dat nog zeggen?" vraagt Mieke Derez van de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt zich af. "Eric verdiende het om eens in de bloemetjes gezet te worden."

Onvoldoende adem

De huldiging was voor Eric een hart onder de riem. Wegens gezondheidsredenen kan hij niet meer spelen. "Ik ben zwaar ziek, en heb onvoldoende adem om nog te blazen. Het doet pijn dat ik mijn geliefde hobby niet meer kan uitoefenen. Op zondagvoormiddag ben ik er echt ongemakkelijk van, ik loop verloren. Ik zou wel eens een half uurtje gaan kijken naar de anderen op de repetitie, maar ik mis het heel erg om zelf te spelen."

Lees meer