Deze inwoners ontmoeten de koning.
Vergote Deze inwoners ontmoeten de koning.

Koning spreekt met 7 inwoners

"PERFECTE STAALKAART VAN KUURNE" GEVORMD VOOR ONTMOETING

Zeven Kuurnenaren ontmoeten deze voormiddag koning Filip in het gemeentehuis. "Dit maken we maar één keer mee", klinkt het in koor. Burgemeester Francis Benoit (CD&V) selecteerde het zevental. "Ze vormen een staalkaart van onze gemeente. En ze hebben allemaal een mooi verhaal."

Filip bezoekt de 'selfiemuur' in het vernieuwde gemeentehuis. Dat is een verschuifbare wand waarop 3.500 familienamen van inwoners staan. De koning wordt er verwelkomd door zeven Kuurnenaren. Zij krijgen de eer om kort in gesprek te gaan met de hoge gast, maar stellen zelf geen vragen. Dat schrijft het protocol voor. Stadskledij is hierbij verplicht. Zo moeten de mannen een das dragen. De ontmoeting met de koning gebeurt achter gesloten deuren. "Wat een privilege, ik had nooit verwacht dat ik geselecteerd zou worden", zegt Lamdjad Lembarek (50). Hij is van Algerijnse afkomst en werkt in Stroomop, een in pelletverwarming gespecialiseerde firma. Hij vertegenwoordigt de nieuwe Belgen. Ook Margaux De Winter (12) is in haar nopjes. Zij mag als kinderburgemeester tonen wat de jeugd in huis heeft. "Misschien krijg ik wel de kans om te weten te komen wat de koning in zijn vrije tijd doet", vertelt ze. "Want nu weet ik enkel dat hij af en toe op skivakantie gaat."

Strikjes

Ook Moris Vandevyvre (17) is er klaar voor. De leerling van Spes Nostra is één van de trekkers van Mr & Mrs Tiebow, recent als beste Vlaamse mini-onderneming verkozen. Ze verkopen zelf ontworpen strikjes. "Ik doe er de koning zes cadeau. Voor Filip, zijn vrouw Mathilde en hun vier kinderen. En ik vertel hem over de Europese titel die we willen binnenhalen in Luzern in Zwitserland", aldus Moris. Roger Guillemyn (76) brengt een ander verhaal. Hij zorgt al 14 jaar voor zijn zieke vrouw Christiane Vervaeke (75). Ze wonen in Sint-Pieter. "Het is


goed dat ook mantelzorgers aandacht krijgen, want het is een groep die niet in de kijker staat", zegt hij. "Kuurne kent een ouder wordende bevolking, die vaak ook zorgbehoevend is. We ondersteunen hen om ze zo lang mogelijk thuis in hun eigen omgeving te laten wonen." Het gezelschap heeft geen zenuwen. "Ah, we zien wel", zegt landbouwersvrouw Rita Verdure (58) uit Sente. "Ik vind het belangrijk om ambachtelijke producten van Kuurne te promoten."

Pluchen ezel

Ook Roel Labat (26) ontbreekt niet. De brandweerman is koning Ezel. Hij staat symbool voor ons rijke verenigingsleven, waarvan de Ezelsfeesten hét voorbeeld zijn. "Ik geef de koning een pluchen ezel cadeau, die ook de winnaar van de wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne ieder jaar krijgt", zegt Labat.

Lees meer