Meeste kerken krijgen nevenbestemming

Harelbeke: De kleuters van De Vleugel turnen sinds februari 2015 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. "Daarnaast zijn er nog zes kerken, en daar mogen concerten in georganiseerd worden", zegt schepen Inge Bossuyt. "Het ziet er wel naar uit dat die kerken zullen blijven bestaan."


Waregem: Het kerkenplan in Waregem is in grote lijnen af. "De kans is groot dat de zeven kerken blijven bestaan", zegt schepen Rik Soens. "Het budget dat de stad in de kerkfabrieken investeert, wordt wel kleiner."


Lendelede: Lendelede heeft maar één kerk, en die wordt behouden.


Deerlijk: Anderhalf jaar geleden werd de Sint-Annakerk gesloten, een studie onderzoekt nu een nieuwe bestemming. De andere twee kerken blijven open.


Wevelgem: "Wij zullen de komende maanden werk maken van een kerkenplan", zegt burgemeester Jan Seynhaeve. Er zijn vijf kerken in Wevelgem. Er wordt overwogen om in de Wijnbergkerk een bibliotheekfiliaal onder te brengen.


Spiere-Helkijn: "De eerste stappen voor een kerkenplan zijn gezet", zegt burgemeester Dirk Walraet. "Er zijn maar twee kerken. De kerk in Spiere wordt gerestaureerd. De kerk in Helkijn, zal nog meer gebruikt worden voor culturele evenementen."


Zwevegem: Er is geen kerkenplan voor de zeven kerken. "We wachten af wat de kerkfabrieken beslissen", zegt burgemeester Marc Doutreluingne. De kerken in Sint-Denijs en Zwevegem worden nu al gebruikt voor concerten.


Avelgem: Avelgem is volledig klaar met zijn huiswerk. De Sint-Rochuskerk in Rugge doet nu dienst als een kleuterschool. De Sint-Amelberga-kerk uit Bossuit werd omgevormd tot een groene ruïne. Van de resterende vier kerken zijn er drie gerenoveerd. "De decanale Sint-Martinuskerk van Avelgem is in slechte staat, en moet grondig hersteld worden. De gemeente investeert 600.000 euro", zegt schepen Koen Van Steenbrugge.


Kuurne: "We hebben een document opgesteld om de mogelijkheden voor onze drie kerken te bekijken", zegt schepen Ann Messelier. "Er is geen kerkenplan . Sente wordt wel meegenomen in de oefening die Kortrijk maakt. Sint-Pieter bij ons wordt meegenomen in het masterplan Sint-Pieter." (JME)

Lees meer