4 Prinses Astrid bezoekt De Voedselbank en Food Act 13 in Kuurne
Henk Deleu Prinses Astrid bezoekt De Voedselbank en Food Act 13 in Kuurne

Prinses Astrid bezoekt West-Vlaamse Voedselbank en platform Food Act 13: “Mooie erkenning voor ons werk”

Prinses Astrid heeft vandaag in Kuurne een werkbezoek gebracht aan de Voedselbank West-Vlaanderen en het nieuwe logistieke platform Food Act 13, dat verse voeding via 45 verdeelorganisaties tot bij de gezinnen brengt die het nodig hebben. “Een hele mooie erkenning voor wat we hier doen”, zegt vrijwilliger Marc Plets.

De Voedselbank West-Vlaanderen, die negen regionale Voedselbanken groepeert, en het nieuwe logistieke platform Food Act 13, dat in veertien gemeenten in onze regio verse voeding verdeelt tussen mensen die het financieel moeilijk hebben, werken op dezelfde stek in Kuurne. De beide organisaties mochten vandaag prinses Astrid verwelkomen, die op die manier haar appreciatie wilde uitspreken voor hetgeen ze realiseren.

4 Prinses Astrid werd verwelkomd door Femke Vandenbulcke
Henk Deleu Prinses Astrid werd verwelkomd door Femke Vandenbulcke

Femke Vandenbulcke mocht de prinses welkom heten met een bos bloemen, en daarna werd de prinses aan de vrijwilligers van de Voedselbank en de medewerkers van Food Act 13 voorgesteld. Zo maakte ze even tijd voor een babbel met vrijwilliger Marc Plets. “Al vijf jaar lang kan je mij drie keer per week een paar uur in de diepvriezer vinden van de Voedselbank. Ze was benieuwd waarom ik zo’n speciale outfit droeg. De gevoelstemperatuur is er kouder dan -20 graden… Ik vind het echt heel goed dat de prinses onze organisatie een bezoekje brengt. Dat is toch een grote erkenning voor wat we hier allemaal doen.”

Synergie

Prinses Astrid kreeg tekst en uitleg van onder meer Kortrijks schepen Philippe Decoene (sp.a), Kuurns schepen Bram Deloof (n-va), Henri Verwee, voorzitter van de Raad van Bestuur van Voedselbank West-Vlaanderen en Arnout Vercruysse, coördinator van Food Act 13. De prinses leek erg geïnteresseerd in hoe goed de twee organisaties op elkaar afgestemd zijn. “Zo gebruiken we dezelfde bestelwagens, hetzelfde computerprogramma, enz.”, vertelde Deloof. “Een hele mooie synergie”, vatte de prinses zijn uitleg samen.

De voedselbank verdeelde vorig jaar een recordtotaal van 1.729 ton voedselhulp onder 14.136 mensen via een netwerk van 88 West-Vlaamse verdeelorganisaties en dertig OCMW’s. “Het gaat bij de voedselbank om voedsel die via de groothandel binnenkomen”, zegt Arnout Vercruysse, coördinator van Food Act 13. “Voedingsbedrijven, veilingen, enzovoort. Food Act 13 gaat voedseloverschotten oppikken in veertien grootwarenhuizen in de regio om dat via 45 verdeelorganisaties bij een 2.000-tal gezinnen in veertien gemeenten te krijgen.”

Spaghetti

Het aanbod van Food Act 13 betekent een mooie aanvulling op het aanbod van de Voedselbank. “Ik leg het graag als volgt uit: van de Voedselbank krijgen de gezinnen spaghetti en de tomatensaus, via Food Act 13 krijgen diezelfde mensen er ook de champignons, paprika en de gehakt voor in de saus.”

Maar waarom kwam prinses Astrid nu net naar Kuurne en waarom net vandaag? De Belgische Federatie van Voedselbanken viert dit jaar haar 30ste verjaardag. De organisatie staat onder ‘Hoge Bescherming’ van prinses Astrid, die daarmee een soort van meterschap heeft aanvaard over de Voedselbank. De verjaardag van de organisatie vormde een ideale gelegenheid voor een werkbezoek. “Dat ze net naar deze West-Vlaamse Voedselbank komt, en niet naar een van de andere acht, heeft alles te maken met het feit dat we hier zo’n unieke samenwerking hebben tussen twee organisaties”, zegt Vercruysse.

4 Prinses Astrid bezoekt De Voedselbank en Food Act 13 in Kuurne
Henk Deleu Prinses Astrid bezoekt De Voedselbank en Food Act 13 in Kuurne
4 Prinses Astrid bezoekt De Voedselbank en Food Act 13 in Kuurne
Henk Deleu Prinses Astrid bezoekt De Voedselbank en Food Act 13 in Kuurne

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer