Tien maanden omleiding tijdens werken aan kanaalbrug

De brug over het Albertkanaal in Eindhout aan de Nieuwe Baan (N174) wordt in 2017 verhoogd. De werken zullen tien maanden duren. In die periode zal al het verkeer worden omgeleid.

De verhoging van de kanaalbrug in Eindhout kadert in een totaalplan van NV De Scheepvaart om alle bruggen op het Albertkanaal te verhogen om toe te staan dat er meer containers tegelijk kunnen geladen worden op binnenschepen. De kanaalbrug in Eindhout maakt deel uit van een groot verkeerscomplex en sluit aan bij het op- en afritcomplex 25 Geel-Oost. Dagelijks wordt het gebruikt door duizenden vrachtwagens en personenwagens.

Bouwaanvraag ingediend

De NV De Scheepvaart diende een aanvraag tot bouwvergunning in voor deze werken. Gisteren konden alle betrokkenen van het gebied rond de huidige brug de plannen inkijken in Zaal De Lambeir in Eindhout. Eens de bouwvergunning goedgekeurd is en de plannen concreter worden, volgt nog een informatieronde. De brug zal een overspanning hebben van 123 meter met een nuttige breedte van 15,60 meter op het smalste punt. Het kanaal zelf wordt onder de brug verbreed van 50 naar 86 meter. Het bestaande goederenspoor wordt verplaatst. Bij de heraanleg van de Nieuwe Baan (N174) blijft, zoals nu het geval is, twee maal 1 rijstrook behouden. De fietspaden in de buurt van de brug worden verbonden met het jaagpad.


Gedurende de werken in 2017 - de precieze startdatum wordt later vastgelegd - zal het verkeer uiteraard omleidingswegen moeten volgen. Dat zal gebeuren via de brug in de N126 (Kiezel) in Meerhout en/of via de brug in de Koning Alberttraat en /of de N19 (Snelwegstraat) in Geel.


Het openbaar onderzoek loopt nog tot 30 december 2015. Wie de plannen wil inzien of opmerkingen of vragen heeft, kan terecht op de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente Laakdal, op 013/35.91.10 of via ruimtelijke.ordening@laakdal.be.


(EJM)

Lees meer