Peter Dewaelheyns schreef een comedyvoorstelling over kanker.
Bollen Peter Dewaelheyns schreef een comedyvoorstelling over kanker.

Peter kreeg kanker en daar mag mee gelachen worden: “Ik ga lachend door het leven. Dus waarom niet lachen met mijn eigen ziekte?”

Het leven van Peter Dewaelheyns uit Landen was een feest. Gelukkig getrouwd, twee gezonde kinderen en opnieuw aan het sporten geslagen, toen hij plots te horen kreeg dat hij prostaatkanker had op amper 47-jarige leeftijd. Peter liet zich echter niet doen. De plotse vrije tijd vulde hij op met het schrijven van een comedyvoorstelling rond kanker en kankerbehandeling. Op 28 september zal deze in première gaan.

“Ik voelde me in november 2018, toen ik het nieuws kreeg dat ik kanker had, eigenlijk helemaal niet ziek”, vertelt Peter. “Ik was sinds twee jaar weer volop aan het sporten geslagen en in volle voorbereiding van een aantal grote loopwedstrijden. In die periode liep ik tussen de 70 en de 100 kilometer per week, waardoor ik 12 kilogram afgevallen was en in topconditie verkeerde. Het was dan ook totaal onverwacht dat er bij mij prostaatkanker werd vastgesteld en dat op zo jonge leeftijd!”

Plots kwam het leven van Peter stil te staan. “En dat is heel letterlijk te nemen, want vanaf dan ben je kankerpatiënt en mag niet meer werken. In jannuari werd ik geopereerd. De tumoren werden verwijderd en nu is het revalideren van de operatie en me aanpassen aan de gevolgen daarvan. Gaan lopen zit er nu, jammer genoeg, even niet in, want ik moet zware inspanningen vermijden. En ook werken mag ik voorlopig niet.”

Veel vrije tijd

Daardoor kreeg Peter plots veel vrije tijd om handen. “Zo kwam ik op het idee om een comedyvoorstelling te schrijven over mijn nieuwe leven als kankerpatiënt en over hoe ik de behandelingen en gevolgen van de operatie ervaar. Ik ken geen taboes en wie mij kent, weet dat ik lachend door het leven ga en met alles en iedereen de draak steek. Dus waarom niet lachen met mijn eigen ziekte? Ik ben dus beginnen grappen bedenken rond kanker en kankerbehandeling. Gaandeweg, tijdens het schrijven, slopen er andere grappen de voorstelling binnen. Het wordt dus een brede voorstelling waarin ik lach met de vele clichés uit het dagelijkse leven. Of ik bang ben dat mensen het niet zullen begrijpen waarom ik lach met kanker? Niet echt, mensen die naar een comedyshow gaan, weten dat hier weinig taboes bestaan.”

vzw Bindkracht

De opbrengst van de voorstelling zal volledig gaan naar vzw Bindkracht in Landen, een woon- en zorgomgeving voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. “Via een vriend kwam ik daar terecht tijdens mijn herstelperiode”, vertelt Peter. “Een keer per week probeer ik samen met de bewoners van Bindkracht te koken. Dat is een geweldige ervaring. Zo ben ik ook de problematiek van de lange wachtlijsten in de zorgsector beter gaan begrijpen, waar je niet bij stil staat als je zelf een mooi gezin hebt met perfect gezonde kinderen.”

De voorstelling zal plaatsvinden op 28 september in de Schouwburg van CC De Bogaard in Sint-Truiden. Kaarten kan je bestellen via het nummer 0496/86.01.77 of via mail naar peter.dewaelheyns@telenet.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer