4
Henderyckx Aerialphotography

"We zitten niet op een tikkende tijdbom"

TOT 2.000 BOMMEN IN OPSLAGPLAATS DOVO, WAARVAN EEN DEEL ERG TOXISCH

"Het is ongezien dat zoveel toxische projectielen op dezelfde plaats worden aangetroffen", aldus Glenn Nollet, commandant van DOVO-Poelkapelle. Gisteren werd op de weide aan de grens van Passendale en Moorslede de 357ste granaat bovengehaald. Ondertussen hoopt burgemeester Dirk Cardoen (Inspraak) van Zonnebeke dat de hogere overheid een oplossing zoekt voor de kapotte verwerkingsinstallatie die gifbommen moet onschadelijk maken.

De vondst van Duitse granaten in de weide van boer Johan Devriendt bezorgt de ontmijningsdienst DOVO in Poelkapelle extra werk. "Maar alles blijft onder controle", aldus Glenn Nollet, commandant van de basis. Gisteren werden nog eens 57 projectielen gevonden, wat het totaal nu op 357 brengt. Bijna alle granaten zijn van Duitse makelij met een diameter van 77 mm. Daarnaast werden één Duitse 150 mm granaat en drie Engelse 18-pounders aangetroffen. Die laatsten maken geen deel uit van de Duitse dump, maar kwamen er op een andere manier terecht. "Hoeveel er nog onder de grond zitten, weten we niet", aldus Glenn Nollet. "Wel is het opmerkelijk dat er zoveel projectielen bijzitten met een toxische lading. Normaal is dat maar vijf procent, maar hier zal dat veel meer zijn."

4
Henderyckx Aerialphotography

Kanon

Franky Bostyn, coördinator 2014-18 bij Defensie, verduidelijkt. "We zaten hier in Duits gebied en op de plaats waar de granaten werden gevonden, stond er een kanon dat in de richting van Ieper schoot. Tijdens de Slag bij Passendale in 1917 werden er hier zomaar eventjes 50 miljoen granaten afgeschoten, waarvan één derde niet ontplofte. Bij het afschieten werden gewone projectielen afgewisseld met chemische bommen."

4
JVK

Giftig

De bommen worden met de grootste omzichtigheid overgebracht naar de DOVO-site in Poelkapelle. "Bij tien procent van de tuigen die hier binnenkomen, is er twijfel over de inhoud", aldus adjudant-chef Jan Demyttenaere. "Na bijkomende testen met x-stralen, waarbij de munitie met neutronen wordt beschoten, blijkt inderdaad vijf procent effectief toxisch te zijn." De giftige stoffen kunnen zowel vloeibaar als vast zijn. Die laatste worden in een detonatiekamer vernield met hulp van explosieven. De tuigen met het vloeibaar spul worden in een andere installatie onschadelijk gemaakt, maar die installatie is buiten werking. In het toestel ontplofte per ongeluk een niet-toxisch explosief van zes kilo. Nochtans was er wel een chemische stof op het tuig gedetecteerd.

4
JVK

Giftige stockage

Ondertussen worden de granaten met vloeibaar gif gestockeerd. "Gevaarlijk is het niet, ooit lagen er hier 27.000 tuigen te rusten, terwijl er nu tussen de 1.500 en de 2.000 zijn. We zitten zeker niet op een tikkende tijdbom", weet Glenn Nollet. Burgemeester Dirk Cardoen van Zonnebeke hoopt echter dat de hogere overheid een oplossing zoekt. "Er moet geld worden vrijgemaakt voor een nieuwe installatie om de gevaarlijke granaten te kunnen verwerken", aldus de burgervader.


En dat zal nodig zijn, want men schat dat het nog honderd jaar zal duren voor alle munitie uit de Wereldoorlog zal zijn opgeruimd.

Voorzichtigheid troef bij ontgravingen

Het stuk grond waarin de Duitse dump met de 77 mm granaten werd gevonden, is ongeveer 2,5 hectare groot. Dat gebied werd bijna volledig afgespeurd met een metaaldetector.


"Waar er metaal in de grond zit werd een paaltje geplaatst", aldus kapitein Sven Devroe. "Op die plaatsen gaan we met een graafkraan voorzichtig de grond laagje per laagje verwijderen. Als we iets vinden, dan graven onze mensen dat manueel op en legt men het projectiel in een bak met zand." Op de site is er ook materiaal om een lekkend tuig te neutraliseren en het veilig weg te brengen. "Want yperiet of mosterdgas is een gevaarlijk product. Het veroorzaakt ernstige blaren en daarom moeten steeds de nodige veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen." (CMW)

Lees meer