3 Commandant Glenn Nollet van de militaire ontmijningsdienst Dovo in Poelkapelle.
Eric Flamand Commandant Glenn Nollet van de militaire ontmijningsdienst Dovo in Poelkapelle.

Dovo haalt 300 ton munitie op

ONTMIJNINGSDIENST BOUWT EIND DIT JAAR NIEUWE ONTMANTELINGSMACHINE

"Er is nog zeker honderd jaar werk om alle bommen uit WO I weg te halen", zegt commandant Glenn Nollet van de militaire ontmijningsdienst Dovo in Poelkapelle. In 2014 werd 300 ton munitie opgehaald. Eind dit jaar start de bouw van een nieuwe ontmantelingsinstallatie.

De bevelhebber deed zijn uitspraak honderd jaar na de eerste gasaanval. Toen de Eerste Wereldoorlog na enkele maanden vast liep in de loopgraven, werd aan beide fronten gezocht naar een nieuwe manier om een doorbraak bij de vijand te forceren. Een van deze (mislukte) pogingen leidde tot de eerste gifgasaanval op 22 april 1915 door de Duitse troepen. "Ondertussen bleef men elkaar ook bestoken met mortieren en granaten. Eén op drie bommen ontplofte niet in onze zachte, modderige kleigrond", zegt WO I-kenner Franky Bostyn.

3 Via een röntgenfoto wordt de obus onderzocht.
Eric Flamand Via een röntgenfoto wordt de obus onderzocht.

Bommen duiken weer op

Het resultaat na vier harde oorlogsjaren was een landschap dat bezaaid lag met onontploft springtuig. Ze zakten stilaan weg in de drassige ondergrond in de Westhoek en verdwenen uit het zicht, om pas jaren later opnieuw aan de oppervlakte te komen. "Jaarlijks halen we gemiddeld tweehonderd ton munitie op. In 2014 was dat zelfs driehonderd ton, waarvan 250 ton WO I-munitie in de Westhoek. Dat aantal zien we de eerste jaren nog niet dalen. Integendeel, want er zit nog heel wat munitie in de ondergrond. Maar er wordt tegenwoordig steeds meer gebouwd en dan komen veel bommen aan de oppervlakte. Ook door de nieuwe landbouwmethodes om de grond te bewerken, komen de bommen stilaan terug naar boven", weet commandant Glenn Nollet van de Dovo-ontmijningsdienst in Poelkapelle.

3 Lekkende bommen worden ingepakt met gips.
Eric Flamand Lekkende bommen worden ingepakt met gips.

Gifgassen

In 2014 kwamen 4.025 officiële meldingen van bommen binnen. Amper vijf procent van deze bommen is leeg en dus niet meer gevaarlijk. In tien procent van de gevallen bevatten de bommen ook een toxisch gas. "Er zijn heel wat verschillende gassen in de bommen, maar vast staat dat de gassen ook na honderd jaar nog even giftig zijn. Deze bommen zijn dus nog altijd heel gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat we hier verder blijven werken en zo veel mogelijk bommen onschadelijk kunnen maken", legt Nollet uit.

Nieuwe installatie

De 3.700 toxische bommen die in Poelkapelle opgestapeld liggen, kunnen voorlopig niet onschadelijk gemaakt worden. De ontmantelingsinstallatie doet het sinds 2012 niet meer. "De nieuwe installatie wordt nu ontwikkeld door een Zweeds bedrijf. Eind 2015 start de opbouw van de nieuw installatie waarmee we alle toxische bommen - oud en modern - onschadelijk zullen kunnen maken", besluit commandant Nollet. Verwacht wordt dat de installatie, met een kostprijs van 17 miljoen euro, eind 2016 in gebruik wordt genomen.

Lees meer