Foto Thomas De Conseth

Poelkapelle wordt Tourkapelle

TAL VAN ACTIVITEITEN GEPLAND VOOR PASSAGE TOUR DE FRANCE

De Ronde van Frankrijk doet op 9 juli de Westhoek aan. De inwoners van Poelkapelle zijn van plan om er een onvergetelijke dag van te maken. Vijftien verenigingen hebben de koppen bij elkaar gestoken om het dorp volledig onder te dompelen in de Franse sfeer. "De doortocht door Poelkapelle is een eerbetoon aan de overleden Franse vliegenier Georges Guynemer", klinkt het.

Op 9 juli passeert de Ronde van Frankrijk door de Westhoek. De organisatie van de Tour de France stond erop dat de tourcaravaan door Poelkapelle trok. In het luchtruim van Poelkapelle sneuvelde immers op 11 september 1917 de Franse gevechtspiloot Georges Guynemer. De vliegenier behaalde officieel 53 luchtoverwinningen en werd een nationale held in Frankrijk. Op het rondpunt in het centrum van Poelkapelle staat een standbeeld om hem te eren. "We hebben helemaal niet gelobbyd in Frankrijk om de Tour door ons dorp te laten passeren", vertelt Luc Vanbeselaere. "Het respect voor Guynemer is nog altijd zeer hoog in Frankrijk. Iedere stad heeft een straat die naar hem genoemd is. Tijdens de vijfjaarlijkse herdenking vliegen steeds Franse gevechtsvliegtuigen over het momument als eresaluut."


Onmiddellijk na de bekendmaking dat de Tour de France door de dorpskern zou passeren, staken de verschillende verenigingen van het dorp de koppen bijeen. "De passage door Poelkapelle mag niet onopgemerkt voorbij gaan", gaat Laurent Hoornaert verder. "Ondertussen zijn er al vijftien verenigingen die dingen organiseren. We hebben alle initiatieven gegroepeerd onder de noemer Poelkapelle Tourkapelle. Zelfs een gelijknamige Facebookpagina is in het leven geroepen. De activiteiten zullen al starten de avond voordien op 8 juli met een fietstocht van de KVLV, Davidsfonds en Femma. Er zullen stopplaatsen zijn onderweg om iets te eten en de fietstocht wordt afgesloten met verse Picon." De dag zelf wordt het dorp volledig ondergedompeld in de Franse ambiance. "Op het plein komt een tent die het volledige plein zal inpalmen", zegt Laurent. "Het VTI van Ieper bouwde een replica van het vliegtuig van Guynemer. We zullen proberen het vliegtuig in de lucht te laten hangen. De koers passeert rond kwart over twee. Na de doortocht van de renners volgt een wedstrijd fietsen op rollen. Daarna wordt het nog een feest tot in de vroege uurtjes."

Karl Vannieuwkerke

De inwoners van Poelkapelle zoeken op allerlei manieren promotie voor het dorp. "We hebben geprobeerd met een stevig dossier Karl Vannieuwkerke te overtuigen om met de uitzending Vive le Vélo ons dorp aan te doen, maar hij hapte niet toe", vertelt Luc. "Hij is wel volop bezig met een nieuw tv-programma waar Poelkapelle wel de nodige aandacht zal krijgen. Ondertussen hebben we zelfs al een logo ontworpen voor Poelkapelle Tourkapelle." Alles kan gevolgd worden op de Facebookpagina 'Poekapelle Tourkapelle'.

Lees meer