Eddy Van Wemmel, voorzitter Jef Dierickx van Wieze Sportief hebben zangeres Mayke Vanes kunnen strikken voor het Ambiance Festival.
Foto GDR Eddy Van Wemmel, voorzitter Jef Dierickx van Wieze Sportief hebben zangeres Mayke Vanes kunnen strikken voor het Ambiance Festival.

Kaatsers organiseren Ambiance Festival

WIEZE SPORTIEF WIL TOEKOMST VERZEKEREN MET JEUGDWERKING

De kaatsers van Wieze Sportief organiseren voor de eerste keer in het bestaan van hun club een groot evenement. Het Ambiance Festival moet groeien naar een driedaags feest. De club wil geld in het laatje krijgen, onder andere om een degelijke jeugdwerking uit te bouwen.

"Kaatsen werd jaren geleden op elke hoek van de straat gespeeld. De sport was immens populair en zo ontstond ook Wieze Sportief. In de oorlogsjaren lag de clubwerking stil, maar daarna maakte ze een doorstart", weet voorzitter Jef Dierickx van Wieze Sportief. "De jaren '80 waren de topjaren, maar de sport heeft het tegenwoordig moeilijker, zeker na het verbod om nog op straat te kaatsen. Die oude volkssport lokt tegenwoordig helaas minder belangstelling."


Wieze Sportief is echter een van de topploegen in de streek. "We spelen in de hoogste reeks", gaat Dierickx verder. "Maar dat kost ons ook behoorlijk veel geld. Zo trekken we bijvoorbeeld topkaatsers uit Wallonië aan, maar die moeten ook betaald worden. Het is onze ambitie een eigen jeugdwerking uit te bouwen, om op termijn onze eigen topspelers op te leiden zonder dat we er elders moeten kopen. Zo kunnen we de toekomst van onze club verzekeren."


Om het financieel te kunnen blijven rooien en de jeugdwerking verder uit te bouwen, volstaat de sponsoring voor de kaatsclub echter niet meer. Daarom is Wieze Sportief op zoek gegaan naar extra inkomsten. "We gaan voor het eerst in onze geschiedenis zelf voor inkomsten zorgen in plaats van te schooien bij sponsors", vertelt Eddy Van Wemmel. "We kiezen voor een jaarlijks evenement. Het enthousiasme is alvast groot."


Ook de ambities voor het Ambiance Festival, zo heet het eerste evenement van de kaatsclub, zijn groot. Bedoeling is dat het festival in de loop der jaren uitgroeit tot een driedaags feest. "We starten dit jaar bescheiden met één dag", legt Van Wemmel uit. "Maar die zal wel boordevol activiteiten zitten. Gelukkig krijgen we veel steun van het gemeentebestuur. In ruil zullen we in Lebbeke-centrum later een kaatstornooi organiseren met topploegen uit de streek."

Activiteiten

Het Ambiance Festival vindt plaats op Hemelvaartdag, donderdag 25 mei. Liefhebbers kunnen om 11.30 uur deelnemen aan de fietszoektocht van dertig kilometer. Om 12 uur is er een wedstrijd boogschieten. Een avondmarkt met meer dan veertig standhouders begint om 15 uur. Dan zijn er ook volksspelen. Hongerigen kunnen aanschuiven aan een barbecue vanaf 17 uur. Dansgroep I Believe geeft om 17.30 uur een demonstratie breakdance. Vanaf 18 uur treden Vlaamse artiesten op, waaronder Yves Segers, Matthias Lens, Mayke Vanes en Frank Galan.


Het festival vindt plaats op het kaatsplein in Wieze in de Schrovestraat, tegenover de Oktoberhallen. Op de nationale feestdag 21 juli wil de club ook een recordpoging organiseren. De kaatsers hopen dan vijfhonderd mensen te lokken op hun kaatsplein voor de wedstrijd tegen Galmaarden. De opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker. Meer info op Facebook of 0473/18.83.91.

Lees meer