De Chiromeisjes van Chiro Sonneveld en Joren De Smedt van KSA Flambouw verschenen in uniform in de rechtbank.
Foto Geert De Rycke De Chiromeisjes van Chiro Sonneveld en Joren De Smedt van KSA Flambouw verschenen in uniform in de rechtbank.

Oog in oog met inbrekers jeugdlokalen

CHIROMEISJES IN UNIFORM NAAR DE RECHTBANK

De twee dertigers die de voorbije weken voor inbraken en vandalisme zorgden in diverse jeugdlokalen in Lebbeke stonden gisteren voor de Dendermondse rechter. Onder andere de chiromeisjes die slachtoffer werden van de dieven woonden het proces bij. Oog in oog met de inbrekers, hielden ze zich sterk. "We hopen de schade vergoed te zien", klinkt het.

Drie keer in evenveel maanden tijd werd Chiro Sonneveld, aan de Flor Hofmanslaan, slachtoffer van inbrekers Geoffrey E. en Pascal V.d.V. uit Lebbeke. Er werden niet alleen ettelijke bakken drank gestolen, maar de daders zorgden ook voor vernielingen. "De omheining van ons chiroterrein werd beschadigd, ze lieten ook uitwerpselen achter in onze berging en bedekten die met kledij, en ze plasten in de diepvriezers waar eten voor ons eetfestijn in zat", vertelt Charlotte De Clippel. "De feiten lieten ons in shock achter."

Burgerlijke partij

Net daarom stonden de Chiromeisjes er gisteren op om zelf met een afvaardiging naar het proces in het Dendermondse justitiepaleis te komen. "Zodat de daders zien wie hier de slachtoffers zijn", zegt Anne Carpentier. "Het is gewoonweg onrespectvol wat ze hebben uitgehaald. En niet alleen bij ons, maar ook bij andere jeugdverenigingen. We hopen alvast de schade die we opliepen vergoed te zien." Ook Joren De Smedt woonde, namens KSA Flambouw Lebbeke, het proces bij en stelde zich burgerlijke partij voor zijn jeugdvereniging. "Twintig bakken pils en tien bakken cola stalen ze bij ons", zegt hij. "Ons drankkot was volledig leeggehaald. Voor een jeugdvereniging, die werkt met allemaal jonge vrijwilligers, is dat een flinke opdoffer. We zijn daar enorm van geschrokken."


Geoffrey E. en Pascal V.d.V. pleegden tussen juli en oktober 2017 nog een resem andere inbraken in de omgeving van Lebbeke. Telkens hadden ze het op jeugdlokalen, broodjeszaken en tennisclub Hof ter Burst gemunt. Ze stalen vooral drank en etenswaren. De politie van Lebbeke-Buggenhout kon de twee na intensief speurwerk vatten.

Financiële problemen

E. werd herkend op beelden van een bewakingscamera aan een broodjeszaak. De daders werden via snelrecht voor de Dendermondse rechter gedagvaard en konden gisteren hun versie van het verhaal geven. "Ik verkeerde in die periode in een moeilijke situatie", zei E. tegen de rechter. "Na een brand in mijn woning raakte ik in de problemen en kwam op straat terecht. Ik kreeg uiteindelijk een kamer in een vluchthuis, maar had niets of niemand. Geldnood zette me aan om de feiten te plegen. Nu heb ik ondertussen een sociale woning en wil de kans die ik krijg ook benutten om voor een beter leven te zorgen." Ook V.d.V. vertelde de rechter dat financiële problemen hem hadden aangezet tot de diefstallen.


Advocaat Goedele Uyttersprot, die de Lebbeekse Chiromeisjes vertegenwoordigt, reageert daar sceptisch op. "Ik zie niet in wat uitwerpselen achterlaten en urineren in vriezers te maken heeft met geldnood", zei ze. Daar ging de rechtbank niet verder op in.


De openbaar aanklager vorderde voor beide beklaagden een werkstraf. De rechter doet uitspraak op 29 november.

Lees meer