Nico (links) en Toon strijden dit jaar om de titel van Prins Carnaval in Wieze.
Foto De Rycke Nico (links) en Toon strijden dit jaar om de titel van Prins Carnaval in Wieze.

Wies Carnaval uit de startblokken

TWEE KANDIDATEN VOOR FELBEGEERDE TITEL PRINS CARNAVAL

In het Ontmoetingscentrum van Wieze is het startschot gegeven voor Wies Carnaval. Dat gebeurde met de voorstelling van de twee kandidaten Prins Carnaval: Nico en Toon. "We zitten op rozen, zeker met het nieuwe onderkomen voor onze carnavalsgroepen", zegt voorzitter Marc Colman.

Geen scenario zoals in Opstal voor Wieze. In het Buggenhoutse dorp gaf carnavalscomité 'Orde van de Jeinen' er de brui aan, zodat carnaval daar ophoudt te bestaan. Maar in Wieze is dat absoluut niet het geval. "Integendeel, carnaval leeft hier enorm, nu nog meer dan vroeger. We hebben hier een traditie die nog van voor de oorlog stamt. Wieze, dat is carnaval, de mensen zijn ermee vergroeid", zegt Marc Colman.

Stoet

En de toekomst voor Wieze carnaval zit er goed uit. Dertien groepen tekenden al present voor de stoet. En dankzij steun van het Lebbeekse gemeentebestuur beschikt het carnavalscomité vanaf deze maand over een nieuw onderkomen voor de carnavalsgroepen. "We zochten al lang naar een betere oplossing om de groepen een thuis te geven waar ze aan hun wagens konden werken", zegt Colman. "Dankzij bemiddelingen van de gemeente kunnen we nu voor een heel schappelijke prijs een loods gebruiken. De eerste vijf groepen zullen er nog deze maand hun intrek nemen."


Genoeg reden voor een feeststemming tijdens de officiële startavond van het nieuwe carnavalsjaar. Het Ontmoetingscentrum aan de Schoolstraat liep makkelijk vol. Tijdens een kaas- en wijnavond werden films en dia's vertoond over de voorbije 41 jaar Wieze Carnaval. Maar hoogtepunt van de avond was de voorstelling van de twee kandidaten Prins Carnaval. Zij zongen, elk met hun campagnelied, het nieuwe carnavalsjaar in.


Eerste kandidaat is Nico van Campenhoud (37). Hij is dakwerker en woont in de Aalstersestraat. Hij is lid van 'De Lustige Geburen van Belle' en medeorganisator van de 'Nacht van de Ski'. Tegenkandidaat Toon Van Den Brande (21) is schilder en woont in de Schrovestraat. Hij is lid van 'Benaalijk'. "Twee kandidaten die erg aan elkaar gewaagd zijn", zegt Colman. "De verkiezingsstrijd is in jaren niet zo spannend geweest. Het is niet te voorspellen wie zal winnen. Dat is een goede zaak voor de verkiezingsavond zelf. De Oktoberhallen zullen op 9 januari makkelijk vollopen."

Lees meer