3 Gerard Vandenbroucke vierde gisteren al zijn verjaardag met Augusta Lafere, Suzanna Messiaen en Maria Vandoorne.
Geert Van Gheluwe Gerard Vandenbroucke vierde gisteren al zijn verjaardag met Augusta Lafere, Suzanna Messiaen en Maria Vandoorne.

Gerard blaast 102 kaarsjes uit

Gerard Vandenbroucke viert komende dinsdag zijn 102de verjaardag. "Ik voel me nog altijd tiptop in orde" knipoogt Gerard. Ledegem zal dit jaar trouwens zeven eeuwelingen tellen. Naast Gerard zijn er nog zes vrouwen die de kaap van 100 al bereikten of zullen bereiken. Gisteren vierden de eeuwelingen al hun gezegende leeftijd met een stuk lekkere taart in rusthuis Rustenhove.

Hij blijft zonder twijfel een uniek geval, die Gerard Vandenbroucke. "De voorbije weken voelde ik me niet zo best. Daardoor was ik bijna niet van de partij op de nieuwjaarsdansnamiddag in LDC De Kring. Maar ik ben toch maar gegaan en dat was maar goed ook. Als 100-plusser kreeg ik namelijk een gratis dansabonnement voor de rest van het jaar. Stel je voor dat ik dat miste. Om dan nog maar te zwijgen van de drankbonnetjes en de lekkere taart...", glimlacht Gerard. "Onze directeur Johan Demyttenaere noemt me vaak 'de danskoning van Rustenhove' en dat hoor ik wel graag."


Het geheim om oud te worden, is volgens Gerard heel simpel: "Elke dag bewegen, is mijn lang leven. Dat begint uiteraard al 's morgens. Van zodra ik opsta in mijn adamskostuum begin ik al mijn ledematen te rekken en te strekken en marcheer ik op luide muziek door mijn kamer. De verpleegsters weten dat en komen dan wel eens kijken, hoor", lacht Gerard, die nog altijd een fervent fietser is.

3 Gerard met zijn goeie vriendin schepen Greta Vandeputte.
Geert Van Gheluwe Gerard met zijn goeie vriendin schepen Greta Vandeputte.

Fietstocht

"Schepen Greta Vandeputte (CD&V/VD), die een goede vriendin is van me, heeft me gevraagd of ik net als vorig jaar op mijn verjaardag weer naar het gemeentehuis zal rijden, maar ik denk het niet. Het is momenteel een beetje te koud. Ik heb haar beloofd dat we dat eens zullen doen als het weer beter wordt", belooft Gerard, die nog elke dag naar de mis gaat en geen enkele animatie mist in Rustenhove.

3 Uiteraard hoorde daar een lekkere feesttaart bij.
VGGS Uiteraard hoorde daar een lekkere feesttaart bij.

Gezonde boerenlucht

Animatrice Bernadette Parrein kan dat alleen maar beamen. "Gerard babbelt, speelt en danst met iedereen", weet Bernadette. Net als alle andere personeelsleden is ze heel trots op de vijf 100-plussers onder de bewoners. "Ze doen elk op hun manier nog zo veel mogelijk mee met onze activiteiten. Het straalt van hen af dat ze er graag bij zijn. Chapeau ook voor de kinderen die hun vader of moeder regelmatig komen bezoeken."


Ook burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) is trots op 'zijn' zeven eeuwelingen. "Er woonden in ons land vorig jaar 11.150.000 Belgen, waarvan 1.890 (240 mannen en 1.650 vrouwen) 100-jarigen. Dat is ongeveer één 100-jarige per 5.900 inwoners. Onze gemeente telde begin dit jaar 9.476 inwoners, waaronder straks zeven eeuwelingen. Ik denk dat dit een nationaal unicum zal zijn. Misschien zit onze gezonde boerenlucht daar voor een stuk tussen?", grapt de burgemeester. "Zowel in Rustenhove als bij hen thuis worden ze omringd door kinderen en verplegend personeel, die dagelijks voor hen klaar staan. Ik kan daar alleen maar fier op zijn."

Kwieke eeuweling viert verjaardag met leeftijdsgenoten in rusthuis Rustenhove

Lees meer