Gerard Vandenbroucke.
Foto VGGS Gerard Vandenbroucke.

Ledegemnaars nemen afscheid van Gerard (104)

Driehonderd Ledegemnaars hebben zaterdag in de Sint-Petruskerk afscheid genomen van Gerard Vandenbroucke (104), de oudste inwoner van de gemeente. De eeuweling danste op 10 februari nog op zijn verjaardag, maar overleed twee dagen later plots.

Gerard was een diepgelovig man die elke dag de misviering bijwoonde in de kapel van het klooster bij rusthuis Rustenhove, waar hij woonde. "Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij elkaar", vertelde pastoor Johan Loones. "Gerard stond op zijn verjaardag nog heupwiegend te dansen op zijn favoriete accordeonmuziek in De Kring. Hij genoot enorm van alle attenties die hij die dag kreeg van vrienden en kennissen. Zaterdag zat Gerard rond de feesttafel met zijn kleinzoon Jurgen en achterkleindochters Lieselot, Merel en Kato. Ook schepen Greta Vandeputte (CD&V/VD) was erbij en samen dronken ze nog een laatste Leffe..."


Kleinzoon Jurgen typeerde zijn grootvader als een man die uit het juiste hout gesneden was. "Je had vechtlust en een sterk karakter. Je was hard voor anderen, maar zeker ook voor jezelf. Doe hierboven zeker je broers, je zussen, je vrouw en je zoon de groeten."


Ook drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen Eric Leman (70) en vrouw Magda waren op de uitvaart aanwezig. "Ik herinner me nog als gisteren dat we op zijn honderdste verjaardag samen naar het gemeentehuis zijn gefietst", schetst de Ledegemse ereburger, die in zijn jeugdjaren nog naast Gerard heeft gewoond. "Ik zal me Gerard altijd herinneren als een geboren verteller en iemand die kon dansen als de beste." (VGGS)

Lees meer