De sluikstorter dumpte onder andere deze zetel, kruiwagen en kinderstoel.
Foto LSI De sluikstorter dumpte onder andere deze zetel, kruiwagen en kinderstoel.

Sluikstorter laat spoor van afval achter

In de landelijke Sente-, Beiaard- en Kortrijksestraat in Lendelede is gisterenochtend een berg afval ontdekt in de bermen.

De sluikstorter sloeg wellicht maandagavond toe en strooide verfpotten, een zetel, een pluchen tijger, een kinderstoeltje, een mini-kruiwagen, een kapotte voetbal,... over een afstand van enkele honderden meters uit. Een fietser merkte het sluikstort op en verwittigde de milieudienst. "De gemeente zorgde met de technische dienst voor de opruiming van het afval maar dit kan niet", vindt burgemeester Carine Dewaele. "We ruimen het op omdat het anders blijft liggen en nog meer afval aantrekt. Maar telkens wordt onderzocht of de vervuiler niet geïdentificeerd kan worden. Er hangen GAS-boetes tot 375 euro boven het hoofd."

Mooimakers

Het gemeentebestuur van Lendelede zet sinds eind vorig jaar extra in op de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil. Het laat zich via het project Mooimakers.be begeleiden om de gemeente nog properder te maken. Het centrum lijdt niet vaak onder zwerfvuil, de landelijke wegen des te meer. "Er zullen onder meer banners langs de straat komen met foto's van de werknemers van de technische dienst", legt milieu-ambtenaar Elvire Vanysacker uit. "Met die persoonlijke aanpak hopen we anderen aan te sporen het werk van die arbeiders te respecteren en te waarderen. We werken ook nog aan een uniform vuilnisbakkenbeleid bv." (LSI)

Lees meer