Conservator Sylvain Weuts in het museum Kamp van Beverloo waar de tentoonstelling plaatsvindt.
Foto Dalemans Conservator Sylvain Weuts in het museum Kamp van Beverloo waar de tentoonstelling plaatsvindt.

App gidst je langs WOI-route

EXPO EN BOEK VERTELLEN OVER GROOTSTE MILITAIR DOMEIN TIJDENS WOI

Tijdens een wandeling met app doorheen het museum Kamp van Beverlo leren bezoekers alles over Übungsplatz Beverloo, het grootste militair domein tijdens WOI. Net naast Leopoldsburg trainden een half miljoen Duitsers en experimenteerden ze met chloorgas.

De tentoonstelling in zaal 2 van het museum Kamp van Beverlo toont het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in het Kamp van Beverlo en Leopoldsburg. Authentieke stukken, foto's en getuigenissen vertellen over de Duitse represailles, het verzet en de collaboratie in Leopoldsburg, de Duitse bezetting van het kamp en het leven aan het front. "Vanaf 1835 was het Kamp van Beverloo het grootste militair domein in België", zegt conservator Sylvain Weuts. "De gemeente Leopoldsburg lag aan de rand van het domein en het dagelijkse leven stond in functie van de militairen. Op 27 september 1914 namen de Duitsers het kamp in en doopten het om tot 'Übungsplatz Beverloo'. Ze bouwden het uit en oefenden er met allerlei wapens. In april 1915 experimenteerden ze er met chloorgas, dat enkele weken later voor het eerst zou gebruikt worden in Ieper. Tegen het einde van de oorlog had meer dan een half miljoen Duitsers in het kamp zijn training gehad."


Voor het ganse gezin is er de WO I-route. Kapitein Goegemikt begeleidt je via een app op je iPad gedurende een wandeling van twee uur. Je kan de applicatie gratis downloaden uit de Apple Appstore. Als je niet zelf over een iPad beschikt, kan je die ontlenen bij Toerisme Leopoldsburg, naast het museum. Daar is ook een gids 'WO I-route' verkrijgbaar.

Boek

Voor het boek 'Übungsplatz Beverloo 1914-1918: Leopoldsburg als oefenterrein voor de oorlog in Vlaanderen' onderzochten de auteurs bronnen in binnen- en buitenland. Dat bracht verrassende zaken aan het licht over de opbouw van het kamp in de vooroorlogse periode en het gebruik van het kamp door de Duitsers. Het boek, uitgegeven bij het Davidsfonds en geschreven door de Historische Pool Defensie (Em. Prof. Dr. Luc De Vos, Franky Bostyn en Bernd Vanderheyden), is beschikbaar in het museum Kamp van Beverlo en in de betere boekhandel. De tentoonstelling is te bezichtigen in het museum Kamp van Beverlo. Info: 011/34.48.04.

Lees meer