3 Het publiek geniet voluit tijdens het optreden van Big Bill en co.
Vertommen Het publiek geniet voluit tijdens het optreden van Big Bill en co.

"Geen sleet op onze machine"

BIG BILL EN CO GEVEN GEWELDIGE SHOW TIJDENS LIBERTADFEESTEN

Vijfendertig jaar café Libertad: daar mocht Armand 'Big Bill' Hombroeckx afgelopen zaterdag niet ontbreken. En dus ontbrak hij, ondanks gezondheidsproblemen in het verleden, niet. Voor een overvolle zaak mocht hij samen met de andere bandleden zijn bekendste nummers spelen. "Schrijf maar op: volgend jaar staan we hier terug."

"Het was een goede editie", blikt bassist Jean Vandooren terug. "Het publiek was tevreden, net als Rikky (Evers, organisator van de Libertadfeesten, red.). De zaal zat tot de nok vol, en dus waren ook wij tevreden."


Nochtans was het helemaal geen sinecure voor de bandleden. Big Bill sukkelt immers al een tijdje met gezondheidsproblemen. Twee jaar geleden ging hij zelfs nog neer op het podium van de Libertadfeesten. Hij werd toen korte tijd ter plaatse verzorgd door een dokter, en hervatte de show vervolgens alsof er niets aan de hand was.

3
Vertommen

Ontbrekende broer

Bill is intussen 65 jaar en sukkelt al langer met zijn gezondheid. Enkele jaren geleden moest hij in het ziekenhuis herstellen nadat hij getroffen werd door enkele kleine herseninfarcten. Maar de Leuvense legende wil van geen ophouden weten. "Armand zit nu wel neer, en dat is maar beter zo", aldus Jean. "Maar voor de rest zit er geen sleet op onze machine. Het concert liep zoals in de goede, oude dagen. Wij zijn dan wel een dagje ouder, maar alles verliep perfect. Wij geven er graag een lap op, en dat was nu niet anders." De bassist heeft overigens nog goed nieuws voor de trouwe fans. "Zolang we kunnen blijven optreden, gaan we dat ook doen. Ik doe het zelf heel graag en ik doe het ook voor Armand. Hij is mijn ontbrekende broer. Schrijf maar op: volgend jaar staan we er terug op de Libertadfeesten."


Voorlopig was het wel het enige optreden van dit jaar. "Het is overal crisis, en zeker ook in muziekland", aldus Jean. "Ergens is dat wel spijtig." Al viel van die spijt zaterdagavond weinig te merken. Bekende hits als 'Ene me hesp' en 'Stoase Blues' gingen er bij het publiek moeiteloos in.

3 Bill speelde al zittend, maar had er zichtbaar nog veel zin in.
Vertommen Bill speelde al zittend, maar had er zichtbaar nog veel zin in.

Speciale editie

De Libertad bestaat dit jaar vijfendertig jaar en dat werd gevierd met een speciale editie van de Libertadfeesten. Die werden in 1986 voor het eerst georganiseerd, toen naar aanleiding van het 5-jarig bestaan van het café. De feesten waren toen een groot succes en er werd onmiddellijk besloten om hier een jaarlijkse traditie van te maken. Dit jaar stonden onder meer Paul Michiels en Guy Swinnen al in de Libertad.

Lees meer