4 Paul 'Lange Polle' Van Bruystegem.
Vertommen Paul 'Lange Polle' Van Bruystegem.

"Zonder Big Bill was er geen Triggerfinger"

MONSIEUR PAUL EN ZIJN MUZIKALE VADER MORGEN SAMEN OP PODIUM IN HET DEPOT

Paul Van Bruystegem, beter bekend als Monsieur Paul en bassist van Triggerfinger, en de Leuvense bluespioneer Big Bill staan morgen samen op het podium van Het Depot voor 'Nen avond met Big Bill'. Voor Lange Polle een hele eer, want hij steekt zijn ontzag voor zijn muzikale vader niet onder stoelen of banken. "Ik heb alles aan Big Bill te danken, zonder hem was er nu geen Triggerfinger."

In Het Depot kun je morgen Armand 'Big Bill' Hombroeckx (67) nog eens tekeer zien gaan tijdens 'Nen avond met Big Bill'. De Leuvense bluesrocker kennen we onder andere van de hit over de verscheurende keuze welk beleg op je broodje te nemen. Spelen doet hij nu met vaste bandleden Charly Verbinnen, Stoy Stoffelen, Luk Degraaff en Henri Ylen. De gastmuzikanten zijn onder andere Jean-Marie Aerts, duivel-doet-al Alain Louie, Ben Crabbé, Steve Turcksin en Jan Hautekiet. De naam die onze aandacht het meest trekt, is echter die van Leuvenaar Paul Van Bruystegem (57). Beter bekend als Lange Polle en het best gekend als bassist Monsieur Paul van Triggerfinger. Laat ons voor een keer terecht chauvinistisch zijn, want dankzij hem mogen we die wereldgroep voor een derde als Leuvens beschouwen.

4 Lange Polle aan het werk tijdens een show van Triggerfinger.
Vertommen Lange Polle aan het werk tijdens een show van Triggerfinger.

Elektrische gitaar

Tegenwoordig woont Mr. Paul in Lier en verdeelt hij zijn tijd tussen twee repetities. Triggerfinger heeft zopas een nieuwe single Flesh Tight uitgebracht en de band repeteert voor een tournee in de nazomer. En dan zijn er ook nog de repetities voor het optreden met Big Bill morgenavond. "Nog nooit een repetitie meegemaakt met zoveel liefde en integriteit. Als Armand opzij kijkt en zegt Polle, kzen zoë content da'k aa zien, dan kan mijn geluk niet op."


Doorgaans vallen de namen Chuck Berry of Elvis Presley als het gaat over het overslaan van de rockvonk. Niet bij Monsieur Paul. "Armand is mijn muzikale vader. Als 12-jarige zag ik hem op een podium live spelen met een elektrische gitaar. Het was de eerste keer dat ik een elektrische gitaar zag en hoorde. Die klank... buitenaards! Toen ik op mijn kamer dezelfde Fender Stratocaster vasthad, dacht ik dat ik even goed zou klinken als hem. Dat werd nogal een teleurstelling", lacht de bassist.

4 Big Bill en lange Polle op een strand in Spanje.
Vertommen Big Bill en lange Polle op een strand in Spanje.

Gaminke

"Big Bill tapte destijds in café De Weerelt op de Oude Markt. We waren zo onder de indruk dat we hem niet in de ogen durfden kijken."


Maar dat veranderde midden jaren '70. "Ik woonde samen met enkele bandleden van The Boxcars: zanger gitarist Peter Van Santvoet en bassist Luc De Graaff. Armand hing plots aan de lijn en vroeg of ik niet wou meespelen op zijn volgende optreden. Alsof een rockgod in eigen persoon aan de telefoon hing. Als 16-jarig gaminke stond ik de week erop naast Big Bill op het podium van het cultureel centrum in Knokke-Heist."

4 Big Bill en Lange Polle samen op het podium in café De Weerelt op de Oude Markt.
Vertommen Big Bill en Lange Polle samen op het podium in café De Weerelt op de Oude Markt.

Drugs

Een ding hadden de twee rockers gemeen: compromisloze liefde voor rock 'n' roll en alles wat bij die levensstijl komt kijken. De strijd die Armand leverde met de alcoholdemon is gekend. Mr. Paul is zowat de Keith Richards van de Lage Landen, want hij voegde ook nog eens drugs aan het lijstje. Triggerfinger werd zijn redding. "We kwamen op kruissnelheid: hits, concerten en festivals volgden elkaar op. Mijn leven hing aan een zijden draadje, maar ik wou vooral de Triggerfinger-TGV niet missen. Ik heb me laten opnemen in het psychiatrisch centrum van Kortenberg."


Ondertussen zijn we tien jaar, een wereldhit, een onverwoestbare live reputatie en een afgekickte Monsieur Paul verder. Pakten ze elkaar uit pure vriendschap dan nooit eens vast om de ander eens goed wakker te schudden als het bergaf ging? "Misschien voelde je wel dat je maten vonden dat je te ver ging, maar het werd nooit uitgesproken. We leefden hard. Rock 'n' roll was iets gevaarlijks, des duivels, maar we waren echte macho's, hé. Anderzijds, als we platte zjatten waren geweest, waren we nooit zo ver geraakt. Gelukkig liggen die tijden en vooral die houding achter ons."

't Es Ka

En wat met hoe er nu soms lacherig en meewarig over Big Bill wordt gedaan? "Dat maakt me woest! Als je succes hebt, hebt je overal vrienden. Maar dat hij weken heeft rondgelopen met een beroerte zonder dat iemand ingreep, zegt veel over onze maatschappij. Ook hoe er door sommige van de arty farty intelligentsia wordt neergekeken op zijn songteksten. Hij is een straffe tekstschrijver. Punt. Kem gene naft in mijnen ottoow, en kem verleure met de lottoow, en mijn schoene zen verslete, en kem ier niks voor 't ete (van het nummer 't Es Ka, een titel met een dubbele betekenis: 'het is koud' en vanwege het skaritme, nvdr). Voor mij is dat pure poëzie. Hij is de pionier van de Nederlandstalige blues en rock. Hij heeft onder andere Jean-Marie Aerts beïnvloed, die later met Arno wereldberoemd werd met TC Matic. Ik heb dankzij hem een carrière uitgebouwd waar anderen jaloers op mogen zijn: The Boxcars, The Wolf Banes & The Popgun, dan met Beverly Jo Scott en nu met Triggerfinger. Zonder Big Bill zou er absoluut geen Triggerfinger geweest zijn", besluit Lange Polle.


'Nen avond met Big Bill' start morgen om 20 uur in Het Depot. Er zijn nog een handvol tickets beschikbaar op www.hetdepot.be.

Lees meer