Een archiefbeeld van enkele zwemmers in de Vaart. Het mag niet, maar je kan het ook niet tegenhouden.
Foto Vertommen Een archiefbeeld van enkele zwemmers in de Vaart. Het mag niet, maar je kan het ook niet tegenhouden.

CD&V-jongeren willen legaal zwemmen in Vaart

Jong CD&V wil zwemmen in de Leuvense vaart legaal maken. "Uiteraard onder toezicht, want het is niet zonder gevaar", zegt Ruben Geleyns.

Op warme zomerdagen is de verleiding groot om een duik te nemen in de vaart. Ondanks het verbod kan je er keer op keer donder op zeggen dat er wel ergens jongeren een plons zullen nemen. Tot op heden liep dat altijd goed af, maar zwemmen in de Vaart is zeker niet zonder gevaar.


Het zwemverbod is dan ook logisch, maar toch zien de CD&V-jongeren mogelijkheden. "Het klopt dat zwemmen in de Vaart gevaarlijk kan zijn", zegt Ruben Geleyns. "De waterloop is bevaarbaar en een schip gaat nu eenmaal sneller dan je soms zou denken. En er is ook geen toezicht. Maar in het kader van een vergund reglement zouden we zwempartijen in de Vaart misschien wel kunnen toelaten."

Leuven Bad

Geleyns ziet mogelijkheden aan de zwaaikom in Wilsele en aan de brug in Wijgmaal. Eerder kondigde schepen Mohamed Ridouani (sp.a) al aan dat hij werk maakt van Leuven Bad, om de Leuvenaars zwemplezier in de Vaart te gunnen. Maar dat ambitieuze project is nog in onderzoek. "We zouden de Vaart op die locaties in de zomermaanden enkele dagen kunnen openstellen voor zwemplezier", aldus Geleyns. "Uiteraard moet de waterkwaliteit op voorhand gecontroleerd worden en het spreekt voor zich dat er ook toezicht gehouden moet worden. Leuven Bad is een mooi project, maar het is nog niet klaar. Daarom willen we een ander initiatief lanceren." (BMK/ADPW)

Lees meer