Els Van Hoof (CD&V) opnieuw schepen

Ook Dirk Vansina en Carl Devlies leggen eed af in januari

CD&V-kamerlid Els Van Hoof wordt vanaf januari opnieuw schepen in Leuven. Ze krijgt van haar partijbestuur een uitzondering op de regel dat ze die functie niet mag cumuleren met haar zetel in de Kamer. Na de Vlaamse en federale verkiezingen zal Van Hoof wel moeten kiezen als ze verkozen zou worden in het parlement. Ook Carl Devlies en Dirk Vansina worden schepen in het nieuwe Leuvense college vanaf januari.

2 Els Van Hoof was eerder al schepen van Handel in Leuven.
Vertommen Els Van Hoof was eerder al schepen van Handel in Leuven.

CD&V is de kleinste partij in de nieuwe coalitie die in Leuven bestaat uit sp.a, Groen en CD&V. Toch kreeg de partij van lijsttrekker Carl Devlies ook drie schepenambten aangeboden van toekomstig burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). Het was al duidelijk dat huidig schepen Dirk Vansina opnieuw schepen zou worden in Leuven, met dank aan het feit dat Vansina meer voorkeurstemmen kreeg als lijsttrekker Carl Devlies. Ook die laatste wordt opnieuw schepen in Leuven, ondanks het feit dat hij een stapje opzij moest zetten als nummer 1 van CD&V Leuven.

Cumulverbod

Voor het derde schepenambt van CD&V was het uitkijken naar kamerlid Els Van Hoof die in het verleden al schepen was in Leuven. Zij maakte gezien haar persoonlijke score op zondag 14 oktober aanspraak op een zitje in het nieuwe college voor CD&V. Tot op heden was er geen duidelijkheid of ze zou bedanken voor de eer. Die kwam er gisteravond wel, want het lokale partijbestuur bood Van Hoof het derde schepenambt aan. Els Van Hoof nam het aanbod aan, maar kwam wel meteen in een benarde situatie te zitten door haar zetel in het federaal parlement. Bij CD&V Leuven is er immers een regel die bepaalt dat je een schepenambt niet mag cumuleren met een zetel in een parlement. Carl Devlies moest daardoor enkele jaren kiezen en koos voor zijn schepenambt in Leuven. Van Hoof moet nu niet kiezen want het partijbestuur staat een uitzondering toe tot aan de Vlaamse en federale verkiezingen midden volgend jaar. Indien Els Van Hoof opnieuw wordt verkozen in het parlement zal ze wel een keuze moeten maken. De politica laat optekenen dat ze niet in de toekomst kan kijken en laat weten dat ze met hart en ziel haar schepenambt zal opnemen in Leuven vanaf januari 2019.

Johan Geleyns

Lokaal voorzitter Christianne Vanneck (CD&V) bevestigt de beslissingen van het partijbestuur maar geeft mee dat het cumulverbod bij CD&V Leuven hiermee niet van de tafel wordt geveegd. “Dat blijft van toepassing”, klinkt het. “De volgende verkiezingen vinden al in mei 2019 plaats. Met dat vooruitzicht willen we Els Van Hoof de kans geven om nu al te beginnen als schepen aan het begin van de nieuwe legislatuur. Bij een eventuele herverkiezing in het parlement moet ze wel kiezen.”

2 Johan Geleyns (CD&V) vangt net naast een schepenambt in Leuven.
Vertommen Johan Geleyns (CD&V) vangt net naast een schepenambt in Leuven.

Kind van de rekening bij CD&V is Johan Geleyns — momenteel fractievoorzitter voor CD&V in de Leuvense gemeenteraad — die kans maakte om Van Hoof op te volgen als schepen. Hij blijft wellicht gewoon zetelen in de gemeenteraad, tenzij hij alsnog zou beslissen om de eer aan zijn zoon Ruben Geleyns te laten, die ook werd verkozen als gemeenteraadslid. Vader en zoon mogen immers niet samen zetelen in de gemeenteraad. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Martin Van Brempt

    Maar ja, het is maar tijdelijk meer.... Kassa kassa ja. En zonder enig schaamtegevoel!!

Lees meer