Film over Leuvense muziekscène in première

In de Leuvense concertzaal Het Depot werd gisterenavond de documentaire 'De Leuvense Scene' in première getoond. In die film van Johan Van Schaeren met Jan Delvaux als verteller komt de Leuvense muziekscene van de jaren '70 opnieuw tot leven. "We reconstrueren een unieke biotoop met roemruchte namen zoals Big Bill en Raymond Van het Groenewoud", zegt Jan Delvaux.

"De Leuvense Scene is een uniek tijdsdocument", zegt Delvaux. "De stad Leuven beleefde in de jaren '70 van de vorige eeuw hoogdagen op muzikaal gebied. Heel wat bekende Leuvenaars en muzikanten komen aan bod in de film. Flor Dewit bijvoorbeeld die als baas van café Den Delper dicht bij de Leuvense muziekscène stond in die tijd. Speciaal voor de film brachten we Flor terug naar Den Delper. Ook vele andere bekende gezichten en stemmen komen aan bod in de documentaire."


Big Bill bijvoorbeeld die Flor Dewit destijds 'bezong' in zijn hit 'Kroegen van d'aa met' met de zin 'In den Delper zit den Dikke Flor schoon moppe te tappe me zen klanten'. "Den Delper speelde een cruciale rol in de muziekscène in Leuven in de jaren '70", zegt Jan Delvaux. "Leuven werd wakker in die tijd. Uit de film blijkt dat Leuven echt wel een belangrijke stad was waar de Belgische rock kon groeien." Meer info: www.fonk.be (BMK)

Lees meer