Oud-cafébaas Flor Dewit (links) en Jan Delvaux aan de toog van Den Delper tijdens de opnames.
Foto Vertommen Oud-cafébaas Flor Dewit (links) en Jan Delvaux aan de toog van Den Delper tijdens de opnames.

Flor Dewit weer aan toog Den Delper

JAN DELVAUX MAAKT DOCUMENTAIRE OVER UNIEKE MUZIEKSCÈNE IN JAREN '70

Belpop-man Jan Delvaux zakte gisteren af naar café Den Delper in de Parijsstraat om niemand minder dan levende legende Flor Dewit te interviewen in zijn voormalig café. Flor Dewit -ook wel eens Dikke Flor genoemd- voelde zich meteen terug thuis in Den Delper. "Waar is de tijd?", aldus de man die van Den Delper een onsterfelijk begrip maakte.

Hoog bezoek in café Den Delper in de Leuvense Parijsstraat gisteren want de enige echte Flor Dewit (66) werd er verwacht voor een interview met Jan Delvaux. De kenner bij uitstek van de zogenaamde 'Belpop' is druk in de weer met de documentaire 'De Leuvense Scène'. Dat initiatief van vzw Fonk brengt de Leuvense muziekscène van de jaren '70 in beeld en in dat verhaal speelt Flor Dewit een prominente rol als voormalig cafébaas van Den Delper. Voor Flor Dewit was het alweer een tijdje geleden dat hij nog aan de toog van café Den Delper zat, al kreeg hij vorig jaar nog wel een verrassingsfeest voor zijn 65ste verjaardag in het café waar hij zelf bijna dertig jaar de plak zwaaide. "Ja, waar is de tijd? Het interview met Jan Delvaux over de Leuvense muziekscène in de jaren '70 ging nogal vlot. Maar ja, ik ben dan ook een natuurtalent", aldus de man die door die andere Leuvense legende Big Bill wordt bezongen in het nummer 'Kroegen van d'aa met'. De zin 'In den Delper zit den Dikke Flor schoon moppe te tappe me zen klanten' bewijst meteen dat Dikke Flor niet mocht ontbreken in de documentaire van Fonk.


"Het café werd begin jaren '70 geopend door Flor en was meteen een succes", zegt Jan Delvaux die de interviews doet voor 'De Leuvense Scène'. "Heel wat mensen die belangrijk waren in de muziekscène of dat nog gingen worden, waren er klant. Flor vertelde me onder meer dat zijn tappers in Londen platen gingen kopen. Die platen werden dan integraal beluisterd in Den Delper. Eerst de A-kant en dan de B-kant, en ondertussen vloeide het bier rijkelijk. Flor wist me ook te zeggen dat er liefst elf andere cafés zijn gegroeid uit Den Delper. Leuven werd wakker in die tijd. En uit al de interviews die ik al deed voor de documentaire blijkt dat Leuven echt wel een belangrijke stad was waar de Belgische rock kon groeien. En figuren als Flor Dewit hebben die periode veel kleur gegeven."


Ondertussen is de zaak in handen van de sympathieke Karen Devroey maar de legendarische verhalen uit het verleden blijven over de toog rollen. Eentje daarvan willen we u niet onthouden. Zo was huidig schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a) ooit de kuisvrouw van Flor Dewit. Omdat het café amper een uur per nacht sloot moest Denise Vandevoort de klanten vaak letterlijk buiten kuisen. "Soms werden de klanten aan één kant gezet en kuiste Denise de andere kant. Vervolgens moesten ze verhuizen zodat ze de andere kant van Den Delper kon kuisen. Om maar te zeggen... in Den Delper is veel volk gepasseerd die het later ver hebben geschopt in het leven. Flor is werkelijk een uniek figuur", besluit Jan Delvaux.


Meer informatie op website www.fonk.be

Lees meer