Enkele leden van Jong CD&V zijn klaar om een dakpark aan te leggen.
Foto Vertommen Enkele leden van Jong CD&V zijn klaar om een dakpark aan te leggen.

Jong CD&V droomt van dakparken

De leden van Jong CD&V lanceren een opmerkelijk idee voor het Leuven van de toekomst: dakparken. Meer concreet wil Jong CD&V dat er in Leuven werkt wordt gemaakt van tuinen op daken die bij voorkeur publiek toegankelijk zijn.

"Op 14 november brachten we jongeren samen op een brainstormavond om na te denken over de ideale stad. We stelden ons de vraag: hoe moet Leuven er voor ons uitzien? Eén van de vele voorstellen was om daktuinen te realiseren", zegt ondervoorzitter Ruben Geleyns. "Iedereen houdt van groene ruimten maar in een stad is bijkomende groene ruimte voorzien niet altijd evident. We horen vaak dat we de hoogte in moeten met onze gebouwen. Waarom zouden we dat dan niet doen met onze groene ruimte?"


Jong CD&V ziet ook voordelen voor het milieu.


"In een stad zijn de concentraties fijn stof en CO2 door onder andere uitlaatgassen veel hoger dan elders. Een groendak heeft een bewezen nut dat het voor een verbeterde luchtkwaliteit kan zorgen. De belangrijkste wegen zijn immers onze luchtwegen.


We pleiten er dan ook voor om in Leuven actief op zoek te gaan naar geschikte locaties voor daktuinen en zelfs dakparken. Dat laatste is ambitieus maar in Leuven moeten we meer ambitie durven tonen", besluit Ruben Geleyns. (BMK)

Lees meer