2 Een sfeerbeeld van Marktorock in betere tijden.
PATRICK VERTOMMEN Een sfeerbeeld van Marktorock in betere tijden.

Marktrock is uitgezongen

HET GROOT VERLOF DUWT LEGENDARISCH STADSFESTIVAL VAN DE KAART

Het Leuvense stadsbestuur schrapt - tot grote verbazing van organisator Live Entertainment - Marktrock van de zomerkalender. "Tijd voor nieuwe initiatieven", zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). Het definitieve einde van Marktrock lokt zoals verwacht heel wat reacties uit in Leuven en omstreken. "De laatste jaren was de ziel uit de fles. De 'nieuwe' Marktrock had niets meer te maken met rock 'n roll", zegt medestichter Big Bill.

Vaarwel Marktrock, lang leve Het Groot Verlof. Dat is in één zin samengevat wat het Leuvense stadsbestuur gisteren heeft beslist. Het legendarische stadsfestival op de Oude Markt - dat in 1982 voor het eerst werd georganiseerd - krijgt geen plaats meer op de Leuvense zomerkalender. "Na een positieve evaluatie van 'Het Groot Verlof' hebben we besloten om dat evenement in 2016 verder uit te bouwen", zegt schepen van Feestelijkheden Dirk Vansina (CD&V). "Zo worden er op de Oude Markt twee bijkomende betalende concerten georganiseerd en maken we plaats voor een nieuw festival met 'dans' als rode draad. De stad zet hiermee een punt achter Marktrock en beslist om geen nieuwe samenwerking met Live Entertainment af te sluiten. Het is tijd om een nieuwe weg in te slaan."

2
Vertommen

Aan lijntje gehouden

Het Groot Verlof duwt Marktrock dus van de zomerkalender en duurt in 2016 van 8 juli tot 14 augustus. Bij Live Entertainment - sinds 2008 organisator van Marktrock - staan ze naar eigen zeggen perplex. "We stonden in de startblokken voor editie 2016 met een fantastische line-up met onder meer Emma Bale, Stan Van Samang, Clouseau en Milk Inc. We werden echter voortdurend aan het lijntje gehouden door de stad Leuven en we weten nu waarom. Ongelooflijk jammer", zegt Henk Vermeulen van Live Entertainment.


Bij heel wat mensen die betrokken waren bij het originele Marktrock komt de beslissing van de stad Leuven minder onverwacht aan. Meer zelfs, het was de kroniek van een aangekondigde dood. Volgens velen was Marktrock immers niet meer de moeder der stadsfestivals, maar eerder de overgrootmoeder. Medestichter Big Bill is blij dat de naam Marktrock verdwijnt.

Geen rock 'n roll meer

"Het was de laatste jaren niet meer wat het ooit is geweest", zegt Big Bill, die zelf op het podium stond op de eerste editie in 1982. "Je zet K3 toch niet op de affiche van Marktrock, om maar een voorbeeld te geven. De Marktrock van de voorbije jaren had niet veel meer te maken met rock 'n roll. Je zou bijna verlegen worden om te zeggen dat je ooit betrokken was bij de organisatie van het oude Marktrock door de aanpak van de nieuwe organisatie."


Ook Dirk Pinte vindt dat de stad Leuven een goede beslissing heeft genomen door Marktrock af te voeren.


"Na de laatste editie in 2006 deden we nog een doorstart op het Ladeuzeplein in 2007. Daarna kwam Marktrock onder de vlag van de nieuwe organisatie en verloor het heel wat van haar pluimen, zeker de laatste jaren. Bij momenten was ik beschaamd om te zeggen dat ik betrokken was bij het oude Marktrock. Ik kijk alvast uit naar de nieuwe initiatieven."


Ook Guido Hoeven trok jarenlang aan de Marktrock-kar en is blij dat het stadsbestuur de moed heeft gehad om de stekker eruit te trekken. "Het was een jarenlange doodsstrijd die heeft geleid tot het onvermijdelijke overlijden van Marktrock. We betreuren nog steeds dat de nieuwe organisatie de naam Marktrock bleef gebruiken vanaf 2008. De originele formule heeft Leuven op de kaart gezet en dat was niet langer het geval onder de vlag van Live Entertainment. In 2007 zei ik al tegen het stadsbestuur dat er iets compleet nieuw moest komen en na al die jaren is het eindelijk een feit."

Lees meer