2 Willem Wynants (tweede van r.) tijdens het optreden met Big Bill in het Depot.
Vertommen Willem Wynants (tweede van r.) tijdens het optreden met Big Bill in het Depot.

Willem Wynants (49) is niet meer

MUZIKANT VERLIEST STRIJD TEGEN KANKER, MAAR LEVERDE NOG ALBUM AF

Het is weer wat stiller in de Leuvense muziekwereld. Na een jarenlange strijd tegen kanker is Willem Wynants op 49-jarige leeftijd overleden. "Gelukkig kreeg hij nog de tijd om een schitterende plaat af te leveren als bewijs van zijn groot talent. Dat album heeft hij speciaal voor zijn dochter gemaakt. We zullen Willem enorm missen", reageert Mike Naert van Het Depot.

De getalenteerde muzikant Willem Wynants heeft zijn laatste noten gespeeld. Afgelopen dinsdag verloor hij de strijd tegen kanker voorgoed. Hoewel de pianist al jaren ziek was, bleef hij verknocht aan muziek tot vlak voor zijn dood. Zo maakte hij nog deel uit van het legertje muzikanten dat in mei van dit jaar op het podium van concertzaal Het Depot stond tijdens het eerbetoon 'Nen avond met Big Bill'. Niet verwonderlijk, want Willem Wynants was een kind van de generatie muzikanten die uitgebreid belicht worden in de bekroonde docu 'De Leuvense Scene' van Johan Van Schaeren en Jan Delvaux.

2 Mike Naert van het Depot is aangedaan door Wynants' overlijden.
Vertommen Mike Naert van het Depot is aangedaan door Wynants' overlijden.

In de schaduw

Hoewel Willem Wynants door vriend en vijand als een groot talent wordt omschreven, is zijn muzikale nalatenschap minder opvallend in vergelijking met dat van Triggerfinger-neef 'Lange Polle' of wijlen Jos 'Jokke' Kerkhofs. Toch wou Wynants op het einde van zijn leven toch koste wat kost nog een album maken. Met 'Last Man on the Moon' leverde Willem zowaar een muzikaal pareltje af. Het feit dat hij die plaat speciaal voor zijn dochter Ella schreef, maakt de laatste noten van Wynants des te waardevoller.


"Het is een wondermooi album geworden dat het talent van Willem nog maar eens bewijst", zegt Mike Naert, directeur van concertzaal Het Depot. "Willem zag je vaak in het gezelschap van de Leuvense blueshelden in café Allee op de Oude Markt. Eigenlijk was hij veel te bescheiden. Hij had het in zich om muziek te spelen op een hoog niveau, maar bij Willem was het dikwijls 'easy going' met blues uiteraard, maar ook rootsreggae. Een dag nadat hij in Het Depot deel uitmaakte van 'Nen avond met Big Bill' zag ik Willem nog op een concert van Max Romeo bijvoorbeeld. Eén ding is zeker: als er een vervolg komt op 'De Leuvense Scene' dan zal Willem niet ontbreken."

'Luisteren hé!'

Ook bassist Jean Vandooren herinnert zich Willem Wynants als een straf muzikant. "Willem had talent, zonder twijfel. Hoe bijzonder dat hij speciaal voor zijn dochter nog een album heeft gemaakt. Twee weken geleden zag ik Willem nog in café Allee. Samen met Big Bill kom ik daar geregeld en Willem gaf me een exemplaar van 'Last Man of the Moon'. Hij zei er nog bij: 'En luisteren hé!' Willem zal gemist worden in de Leuvense muziekscene. Hij is nog geen 50 jaar geworden... Daar heb ik geen woorden voor."

Afscheid

Afscheid nemen van Willem Wynants kan op zaterdag 16 december in gemeenschapscentrum Don Bosco in Kessel-Lo om 10 uur. Groeten kan vanaf 9.40 uur.

Lees meer