Bram met zijn eerste biertje, de Roeselaarse Tripel.
Foto JC Bram met zijn eerste biertje, de Roeselaarse Tripel.

Bedrijf verkocht voor carrière als brouwer

BRAM'S BREWERY LANCEERT IN JANUARI EERSTE BIER

Bram Van Mullem is al een tijdje fulltime brouwer. Begin januari lanceert hij zijn allereerste eigen brouwsel: de Roeselaarse Tripel. Volgend jaar wil Bram 85.000 liter zelfgebrouwen biertjes op de markt brengen. Alles wordt gebrouwen in zijn eigen brouwerij in de Kruisboommolenstraat, Bram's Brewery.

Maar liefst 25 jaar lang was Bram Van Mullem actief in de inoxsector. Hij combineerde zijn eigen zaak, Inox-Shop, vanaf 2016 met een nieuwe passie: bier brouwen. Naast de Inox-Shop langs de Regina Wautersweg stampte hij begin 2016 Bram's Brewery uit de grond, een plek waar hij zijn hobby naar een hoger niveau kon tillen, maar waar hij ook andere hobbybrouwers de kans gaf om hun bier te brouwen. Zijn liefde voor het brouwen kreeg de bovenhand en sinds dit jaar is Bram fulltime brouwer. "Ik had het eerlijk gezegd een beetje gehad met inox", lacht Bram. Ik heb die job heel graag gedaan, maar heb er eigenlijk nooit voor gekozen. Via een vakantiejob ben ik in die branche gerold en voor ik het wist waren we 25 jaar verder", vertelt Bram. "Maar toen ik eenmaal de beslissing had gemaakt, heb ik Inox-Shop meteen verkocht. Op 1 maart ben ik met Bram's Brewery verhuisd naar de Kruisboommolenstraat. Ik schreef me ook in aan de brouwerijschool in Gent, waar ik in februari hoop af te studeren."

Cascadehop

Hoewel Bram nog geen gediplomeerd brouwer is, bottelde hij deze week zijn allereerste eigen biertje: Roeselaarse Tripel. Het bier is vanaf januari bij de betere Roeselaarse drankenhandels te verkrijgen. "Ik ben wel een tripelliefhebber en het is ook een biertje dat veel mensen lusten", vertelt hij. "Het is een blond biertje van 8,5 procent, een bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Het is gebrouwen met cascadehop, een Amerikaanse hopsoort die in België wordt gekweekt, en het bevat wat citrustoetsen." Eind januari komt het vervolg er al aan. "Dan lanceer ik Roeselaars blond van 6,5 procent. Dat wordt een echt doordrinkbiertje. Het is de bedoeling om met Bram's Brewery in 2018 in totaal 85.000 liter eigen biertjes te brouwen. Ik heb ook plannen voor een zwaarder bruin bier, een stout, een kerstbiertje en een APA in de zomer."

2.000 liter per dag

Op dit moment kan Bram met zijn brouwinstallatie 500 liter bier per dag brouwen. Maar dat wordt straks verviervoudigd. "Ik ben volop bezig met de bouw van een nieuwe installatie waarmee ik tweemaal per dag 1.000 liter zal kunnen brouwen. In april zou die installatie operationeel moeten zijn. Nog in het voorjaar start ik trouwens met degustaties en rondleidingen in de brouwerij."


Meer informatie op de website www.bramsbrewery.be.

Lees meer