Biologische behandeling haalt 2.737 m³ slib uit Binnennete

Achttien maanden na de start van de biologische behandeling van het slib aan het Spuihuis is het project afgerond. "De vooropgestelde doelstelling om 50% slib te verminderen is gehaald en zelfs licht overschreden. Hierdoor daalde het niveau van het slib gemiddeld met zo'n 46 cm en op die manier verdween er zo'n 2.737 m³ slib", zegt schepen Bert Wollants.

Schepen van Openbare Ruimte en Mobiliteit Bert Wollants is tevreden met het resultaat. "De doelstellingen zijn gehaald, het slibniveau is een behoorlijk stuk gedaald en onze Lierse bootvissers kunnen opnieuw tot vlak bij het spuihuis varen."

Drijvende bladeren

"Enkel tegen het spuihuis blijft de laag iets dikker door bladeren die tot daar drijven", vervolgt de schepen. "Daarnaast zorgt de behandeling ervoor dat de slibaangroei nog jaren onder controle blijft en dat de kwaliteit van het water van onze Binnennete er nog een behoorlijk stuk op vooruit is gegaan. Ik kan deze methode dus alleen maar aanbevelen.".


Tegelijk maakt de stad de eerste resultaten bekend van een gelijkaardige behandeling van de vijver van het stadspark, die in april voor de eerste keer werd behandeld. Ook hier slaat de behandeling aan.

Minder geurhinder

Over de gehele oppervlakte daalde het slib gemiddeld met zo'n 21 cm of 36%. Minder geurhinder en betere waterkwaliteit zijn nu al vast te stellen, geeft schepen Wollants mee. Het project voor de vijver van het stadspark loopt nog tot oktober 2017, waarna ook hier 50% slibreductie een feit moet zijn.


Andere locaties waar eventueel aan slibreductie kan worden gedaan, worden momenteel onderzocht. Zo zou ook de zone tussen het stadspark en de Sint-Jansbrug worden overwogen. (WAE)

Lees meer