DE PARTIJEN DOORGELICHT

LIER

Uittredend burgemeester Frank Boogaerts aast op de burgemeesterssjerp. Boogaerts, blijkbaar zeker van zijn stuk, heeft nu reeds zijn opvolger Rik Verwaest aangeduid.N-VA roept van alle daken dat zij de schulden hebben afgebouwd. Centen om monumenten te restaureren waren er niet. Wel werd geinvesteerd in een vernieuwd stadsmuseum met een 'plastieken mammoet' dat Lier in twee kampen verdeeld. N-VA haalde 12 zetels in 2012.


Er werd duchtig bespaard maar Open Vld vindt dat er dringend terug geïnvesteerd moet worden in monumenten en het Begijnhof (Unesco Werelderfgoed) die al jaren staan te verloederen. Open Vld haalde alles uit de kast om campagne te voeren. Lijsstrekker Marleen Vanderpoorten alleen al belde aan bij 3.000 gezinnen. Open Vld haalde 5 zetels in 2012 en hoopt nu op 7 zetels.


Lier kijkt met grote ogen naar wat het effect gaat zijn van Stijn Coenen de jonge nieuwkomer in het politieke landschap die Lier wil doen bruisen. Coenen wil burgemeester worden. Hij heeft een ambitieus toekomstplan dat Lier en Koningshooikt meer levenskwaliteit wil geven. Niet alleen voor de volgende zes jaar dus. Hij wil een beeld doorgeven aan kinderen en kleinkinderen en pakt uit met 158 concrete actiepunten.


Op de agenda staat een ambitieus fietsbeleid zodat kinderen veilig op school geraken. CD&V haalde 3 zetels in 2012.


Het Lierse kartel Groen-Lier&Ko dat voor de eerste keer samen naar de verkiezingen trekt ziet het positief. De stadspartij Groen-Lier&Ko is strijdvaardig en wil N-VA het vuur aan de schenen leggen. Als enige partij blikt Groen-Lier&Ko in haar programma vooruit tot 2030.


Actuele thema's als schone lucht, voorrang voor de zwakke weggebruiker, sociale rechtvaardigheid en inspraak en participatie staan centraal. De lijst van Groen-Lier&Ko oogt sterk met heel wat ervaring bij de lijstduwers en bekwame jongere kandidaten als lijsttrekkers. Lier&Ko haalde 1 zetel in 2012.


Sp.a voert een duurzame campagne: ze posten maar één verkiezingsfolder. Gemeenteraadslid Freddy Callaerts, lijsttrekker van sp.a, stemde eerder dit jaar in om een affichevrije campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen, zowel zonder stedelijke aanplakborden als zonder zogenoemde 'tweevierkantemeterborden'. De stemming draaide anders uit en alleen de stedelijke aanplakborden werden weerhouden. In 2012 vormde sp.a-Groen een kartel dat 6 zetels behaalde. Vandaag staat sp.a er alleen voor.


Lijsttrekker Bart Verhoeven wil dat de stad Lier opnieuw doorrijdbaar wordt in beide richtingen. Ook de Vredebergstraat moet doorrijdbaar zijn. Hij wil kleine en milieuvriendelijke bussen die het centrum en randparkings bedienen. De partij pleit voor een totaal van maximaal 5 schepenfuncties met elk een duidelijk afgebakende, homogeen bevoegdheidspakket. Burgemeester en schepenen dienen zich voltijds in te zetten en stadskantoren moeten op zaterdagvoormiddag open. Vlaams Belang behaalde 3 zetels in 2012.


Marcel Taelman was veertien jaar lang gemeenteraadslid voor Vlaams Belang. Maar omdat hij daar geen lijsttrekker mocht zijn, richtte hij zijn nieuwe partij 'Hart voor de Burger' op waarvan hij zelf lijsttrekker is. Hij wil onder meer dat de 'knip' verdwijnt en dat er weer over de Grote Markt en achter het stadhuis kan gereden worden.


Nick Mertens is lijsttrekker van PVDA Lier en hoopt op een verkozene. Iedere stem die ze krijgen is een overwinning want het is de eerste keer sinds lange tijd dat PVDA opkomt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Lier en Koningshooikt. "Onze standpunten zijn klaar en duidelijk, wij gaan voor de mensen en niet voor de centen. Wij hebben niets te verliezen en alles te winnen", zegt Martine Minne, voorzitter PVD Lier.

Lees meer