De vijfjarige merrie Mabel de Kwakenbeek werd geveild voor 450.000 euro.
Foto website 'The Ten' De vijfjarige merrie Mabel de Kwakenbeek werd geveild voor 450.000 euro.

Op hol geslagen paard maakt zes gewonden

MERRIE WAS NET VOOR INCIDENT VERKOCHT VOOR RECORDBEDRAG VAN 450.000 EURO

Een vijfjarige merrie, die op de veiling in manege Azelhof net voor een recordbedrag werd verkocht, is dinsdagavond laat op hol geslagen achter de coulissen. Het dier kon zich een weg banen naar de VIP-ruimte. Daar brak even paniek uit. Zes mensen moesten uiteindelijk naar het ziekenhuis.

Kort na de veiling van Mabel de Kwakenbeek ging het plots volledig mis in de manege. Geert Schepers, de begeleider van de vijfjarige merrie, bracht haar na de veiling opnieuw naar de stallen toen het plots misging. Het dier raakte in paniek, sloeg op hol en zocht zich een weg naar de VIP-ruimte. "Het ging allemaal zo snel", vertelt een getuige van het incident. "Het paard ging wild tekeer en gooide de stoelen en tafels in de lucht." Het paard kon uiteindelijk snel gekalmeerd worden. Er heerste wel korte tijd paniek in de manege. De ravage in de VIP-ruimte was groot en er vielen ook verschillende gewonden. De lokale politie van Lier spreekt van zes personen die verwondingen opliepen. "Het gaat om vijf personen in het publiek en een persoon die betrokken was bij de verzorging van het paard", zegt politiewoordvoerster Magalie Derboven. "De gewonden werden afgevoerd naar de ziekenhuizen in Lier en Duffel."

Veiling

Opmerkelijk is dat Mabel net voor het incident verkocht was voor een recordbedrag op de veiling. Het was een Colombiaan die het springpaard uiteindelijk had aangekocht voor 450.000 euro. Het dier kwam tijdens haar wilde vlucht ook zelf ten val. Het liep verwondingen op aan de poten en werd overgebracht naar de dierenkliniek De Morette in Asse. "Ze kwam er vanaf met enkele hechtingen", klinkt het. De vijfjarige merrie was nog maar het tweede paard dat op de veiling werd verkocht. Nadat de rust was teruggekeerd, kon de veiling verder gaan. Tijdens de veiling 'The Ten' zouden in totaal tien jonge springpaarden worden verkocht. Deze paarden werden vooraf geselecteerd door een team van showjumping experts. In het team zaten onder meer de Columbiaanse springruiter Daniel Bluman die in het verleden al twee keer deelnam aan de Olympische Spelen, paardenhandelaar -en trainer Tal Milstein uit Asse en paardenscout Gilbert De Roock. De tien paarden werden uiteindelijk verkocht voor een totaalbedrag van ruim 1,8 miljoen euro.

Open beenbreuk

Volgens de politie leken de verwondingen bij de vijf bezoekers uiteindelijk mee te vallen. Enkel de begeleider van Mabel was er het ergst aan toe. Hij liep een dubbele open beenbreuk op. De man moest in de loop van woensdag een operatie in het ziekenhuis ondergaan. Volgens verschillende bronnen stelt hij het inmiddels goed. Bij de organisatie van veiling 'The Ten' waren ze geschrokken door het incident. "Jammer van het incident maar we zijn blij dat niemand van onze gasten ernstig gewond is geraakt en dat het paard er met enkele hechtingen en de schrik vanaf is gekomen", reageert de organisatie. Zij willen in een persbericht ook nog hun security team, dierenartsen ter plaatse en medewerkers bedanken voor hun professionaliteit. "Zij hebben ervoor gezorgd dat dit event op een succesvolle manier verder gezet kon worden", besluit de organisatie.