4 Abdalkhader (links) en Malek in hun supermarkt.
Kristof De Cnodder Abdalkhader (links) en Malek in hun supermarkt.

Syrische vluchtelingen stampen supermarkt Zein uit de grond: “Dit is een droom die uitkomt”

Twee Syrische vluchtelingen baten sinds een week een eigen supermarkt uit aan de Antwerpsesteenweg in Lier. In Zein vind je een mooie mix van Arabische en Vlaamse producten. “Dit is een droom die uit komt”, glunderen zaakvoerders Malek (39) en Abdalkhader (37).

In een gebouw waar heel vroeger nog kerkorgelbouwer Pels & Zoon was gevestigd, ging heel recent een voedingswinkel open. De uitbaters van de zaak heten Malek Kentar en Abdalkhader Alkhasem, twee jeugdvrienden die drie en een half jaar geleden wegvluchtten uit hun thuisland Syrië. Een lange en zware tocht bracht het duo in België. Twee en een half jaar terug vestigden de kameraden zich in Lier en intussen zijn ze herenigd met hun respectievelijke gezinnen.

Bommen op markt

“We wilden destijds echt niet langer in Syrië blijven”, vertelt spreekbuis Malek in perfect verstaanbaar Nederlands. “Onder dictator Assad was de situatie te onveilig geworden. Ik heb ooit gezien hoe het leger van Assad bommen dropte op een drukke markt. In zo’n land wilde ik mijn twee kinderen niet laten opgroeien. Verder werd ik ooit een maand opgesloten door Assads regime. Intussen plunderden soldaten de elektronicawinkel die ik uitbaatte.”

Jaren later runt Malek – samen met Abdalkhader – dus opnieuw een winkel, een supermarkt weliswaar. “In het begin was het voor ons heel moeilijk om in België aan werk te geraken, hoewel ik een diploma marketing heb en Abdalkhader in Syrië een advocaat was”, gaat Malek verder. “Uiteindelijk kon ik toch beginnen als hulpje in een Turkse supermarkt. Een jaar lang gaf ik mijn ogen de kost en toen besliste ik om zelf een winkel te beginnen.”

4 De twee vrienden verkopen een mix van Vlaamse en Arabische producten.
Kristof De Cnodder De twee vrienden verkopen een mix van Vlaamse en Arabische producten.

De Belgische vrienden die Malek maakte, verklaarden de man voor gek. “Mijn vrienden vonden dat ik een te groot risico nam, maar het was nu eenmaal mijn droom om weer zelfstandige te worden”, zegt Malek. “Mijn makker Abdalkhader sprong mee op de kar en van zodra we iemand vonden die ons de nodige centen wou lenen, drukten we onze plannen door. Onze winkel heet ‘Zein’, wat Arabisch is voor ‘heel mooi’. Bovendien hebben we allebei een zoon die zo heet. Dit is een droom die werkelijkheid wordt. En als het straks zou mislukken, kunnen we toch altijd nog in een andere winkel gaan werken. De Colruyt en de Lidl gaan niet lopen (lacht).”

Flyer in Arabisch

Als promotiestunt postten de uitbaters van Zein onlangs een flyer in vijfduizend Lierse brievenbussen. Die folder zorgde trouwens voor enige commotie, want de Lierse meerderheidspartij N-VA nam aanstoot aan het feit dat er op de achterzijde van de flyer een Arabische promotekst stond. “Niet goed voor de integratie”, vindt de partij van burgemeester Frank Boogaerts. De N-VA gaat Malek en Abdalkhader binnenkort uitnodigen voor een gesprek en “duidelijk maken dat ze op het verkeerde spoor zitten”.

4 De Nederlandstalige kant van de flyer.
Kristof De Cnodder De Nederlandstalige kant van de flyer.
4 En de Arabische kant.
Kristof De Cnodder En de Arabische kant.

Malek en Abdalkhader reageren verrast. “Wij hebben Vlaamse en Arabische producten en mikken op een gemengd publiek. Vandaar onze boodschap in twee talen”, verklaren de winkeliers. “De realiteit is dat migranten die pas hier zijn geen Nederlands begrijpen en die mensen willen we ook bereiken. Maar als N-VA ons uitnodigt, zullen we zeker eens gaan babbelen. Of we volgende keer onze flyers aanpassen? Misschien doen we het dan wel in het Nederlands en het Engels (algemene hilariteit).”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Van Loo

    Succes! N-VA zou zich beter bezighouden met zinvolle zaken of gaan ze Franstalige of Engelstalige reclameboodschappen straks ook weghalen omdat het niet zou stroken met de taalwetgeving. De juridische dienst van Lancôme of coca-cola zijn misschien te machtig?

  • Franky Puystjens

    Veel succes gewenst aan die twee gasten. En aan de N-VA burgemeester die zich bemoeit met zaken waar hij zich helemaal niet mee hoort te bemoeien: "Drink gerust uw dagelijkse halve liter azijn, maar laat mensen voor het overige gerust en beperk u tot uw wéttelijke (!) opdracht in plaats van uw Ambt te misbruiken om zeer misplaatste, crypto-xenofobe lesjes uit te delen!"

Lees meer