2 De waterleidingbreuk liet een hoop modderachtige smurrie achter in de Hertog Janstraat.
Laenen De waterleidingbreuk liet een hoop modderachtige smurrie achter in de Hertog Janstraat.

Waterleidingbreuk zet straat blank

DUIZENDEN GEZINNEN TIJDJE ZONDER WATER BAKKER MOET IMPROVISEREN

Verschillende inwoners van Lier hebben dinsdagochtend een tijdje zonder stromend water gezeten. De aanleiding was een waterleidingbreuk in de Hertog Janstraat. Tom Peeters van de gelijknamige patisserie-bakkerij langs de Berlaarsesteenweg merkte die als eerste op. Zij moesten door de breuk en het gebrek aan water beginnen te improviseren.

De Lierse bakker merkte omstreeks 3.30 uur plots op dat er geen stromend water meer was in zijn bakkerij. Hij nam als eerste contact op met watermaatschappij Pidpa.


"Ze vroegen om te gaan kijken of hij nergens water zag in onze straat", vertelt Tom's vrouw Hilde. "Maar hij zag nergens iets. Een beetje later bleek er elders een waterleiding te zijn gebroken." Het probleem bleek zich enkele meters verder voor te doen. Namelijk in de Hertog Janstraat onder het jaagpad langs de het Netekanaal. Het water spoot uit de leiding en zorgde ervoor dat de straat in een mum van tijd blank kwam te staan.

2 Hilde Peeters van de gelijknamige bakkerij. Haar man Tom merkte als eerste de waterpanne op.
Tim Van Der Zeypen Hilde Peeters van de gelijknamige bakkerij. Haar man Tom merkte als eerste de waterpanne op.

Déjà-vu

Buurtbewoner Ronald Paelinckx vreesde even voor het ergste. "Ik werd gewekt door lawaai in de straat. Toen ik ging kijken door het raam zag ik allemaal zwaailichten en ben ik buiten gaan kijken. De straat stond volledig onder water", vertelt Ronald. "Eerst dacht ik dat het het gevolg was van de regen. Ik kreeg meteen een déjà-vu naar 1998. Toen zorgde de regen ervoor dat de straat enkele weken blank kwam te staan. Alles in mijn woning was toen vernield."


Naast arbeiders van Pidpa was ook de brandweer inmiddels ter plaatse gekomen. Zij probeerden het euvel zo snel mogelijk op te lossen en voorkwam dat het water binnenkwam bij de bewoners van de Hertog Janstraat. "Onze arbeiders hebben de waterleiding meteen afgesloten en zijn beginnen te herschakelen", klinkt het bij de watermaatschappij. "Wat de breuk heeft veroorzaakt is nog niet geweten. Onze prioriteit ligt nu bij het zo snel mogelijk herstellen van het probleem."


Eens de waterleiding werd afgesloten zagen buurtbewoners het water in de Hertog Janstraat meteen wegtrekken. Het enige wat overbleef was een modderachtige smurrie in de straat. "Hopelijk komt de stad deze zo snel mogelijk opkuisen", klinkt het nog in de buurt.

Belangrijke leiding

Door het afsluiten van de waterleiding kwamen wel zo'n duizenden gezinnen in het centrum van Lier tijdelijk zonder stromend water te zitten. "De waterleiding waar de breuk was ontstaan is namelijk een zeer belangrijke waterleiding en voorziet bovendien een groot deel van Lier van water."


Omstreeks 7.00 uur had iedereen opnieuw stromend water. Veel hinder ondervonden de gedupeerde Lierenaars niet. Toch moest bakker Tom door de 'waterpanne' beginnen te improviseren. "Het deeg voor het brood - waar water voor nodig is - was al klaar dus dat was niet meteen een probleem", vertelt Hilde. "Maar wat wel een probleem was, waren de pistolets en de sandwiches. Niet alleen moest het deeg hiervoor nog gemaakt worden, de sandwiches moeten nadien ook nog bevochtigd worden in de rijsmachine. Zonder water is dat nogal moeilijk. Voor het deeg werd water uit flessen gebruikt. Voor het bevochtigen moest Tom improviseren. Hij nam een pot met water uit de fles, zette deze op een pot vuur om zo hetzelfde effect te verkrijgen." Mede door het improvisatiedenkwerk van Tom kon de bakkerij dinsdag openen op het normale uur.

Lees meer