Het Milieufront Omer Wattez plantte een herdenkingsboom ter hoogte van de kerk in Zegelsem.
Foto Thomas Vandewalle Het Milieufront Omer Wattez plantte een herdenkingsboom ter hoogte van de kerk in Zegelsem.

"Ronde van Vlaanderen laten erkennen als werelderfgoed"

Milieufront Omer Wattez bestaat veertig jaar. Om dat te vieren, is aan de kerk van Zegelsem een herdenkingsboom geplant. "Onze wens is dat de Ronde of op zijn minst de kasseihellingen uit de regio erkend worden als werelderfgoed", zegt voorzitter Paul Van Ceunebroeck.

Het Milieufront Omer Wattez (MOW) heeft als doel het leefmilieu, het landschap, het natuur- en cultuurpatrimonium te beschermen en te verbeteren. "Zo slaagden we er precies twintig jaar geleden in om de Haaghoek samen met tientallen andere kasseiwegen in de regio te beschermen als monument", steekt voorzitter Paul Van Ceunebroeck van wal. "Onze grote wens is nu nog een stapje verder te gaan. In ons land heeft de Unesco spaarzaam enkele monumenten en landschappen formeel erkend als werelderfgoed. Zou de tijd niet gekomen zijn om een wielermonument als de Ronde van Vlaanderen, zo niet de kasseimonumenten, kandidaat te stellen bij de Unesco?", vraagt de voorzitter zich af. "Bij deze doe ik een formele oproep aan al onze politici en sportlui om deze kandidatuur hard te maken en te ondersteunen."


Waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) uit Brakel vreest dat een erkenning van de kasseistroken tot werelderfgoed wat te hoog gegrepen is. "Al vind ik het wel een zeer sympathiek voorstel", onderstreept Devleeschouwer. Net als zijn collega Marnic De Meulemeester (Open Vld) uit Oudenaarde vraagt hij zich ook af wat de gevolgen van zo'n erkenning zouden zijn. "Doordat vele kasseiwegen erkend zijn als monument is het nu al zeer moeilijk om er werken aan uit te voeren", klinkt het bij beide burgemeesters. "De Ronde laten erkennen als werelderfgoed lijkt ons haalbaarder, want de Ronde lokt een pak meer volk dan bijvoorbeeld de carnavalsstoet in Aalst en de jaarmarkt in Houtem, die al een erkenning op zak hebben. Maar het is misschien eerder aan de organisator om een dossier op stellen. Als het zover is, willen we wel bekijken hoe we de kandidatuur kunnen steunen."


Ook minister van staat Herman De Croo wil een kandidatuur steunen. Al worden de kansen volgens De Croo wel beperkt door het feit dat de Ronde een winstgevend evenement is. (TVR)

Lees meer