Kersvers burgemeester Valérie Geeurickx in de raadszaal van het gemeentehuis.
Foto Mozkito Kersvers burgemeester Valérie Geeurickx in de raadszaal van het gemeentehuis.

"Maak het de mensen gewoon niet zo moeilijk"

BURGEMEESTER VALÉRIE GEEURICKX: HET EERSTE GESPREK

Toen ze in de politiek stapte, had ze nooit aan het burgemeesterschap gedacht. Maar Valérie Geeurickx (51) staat nu tot de verkiezingen van volgend jaar wel degelijk aan het hoofd van Linkebeek. Volgende week legt ze de eed af en komt er een einde aan de jarenlange Linkebeekse soap. "Maar in 2018 trekt Damien Thiéry opnieuw de lijst", maakt ze meteen duidelijk.

Eerste vaststelling: Geeurickx is vlot tweetalig. Toch is ze kritisch voor zichzelf wanneer haar kennis van het Nederlands ter sprake komt. "Ik wou dat ik de taal nog beter beheerste", klinkt het. "Ik groeide op in Overijse als dochter van een Fransman en een Vlaamse. Ik ging ook naar een Nederlandstalige kleuterschool, maar volgde later Franstalig onderwijs in Brussel. Dat vind ik nog steeds jammer, want perfect tweetalig zijn is belangrijk. Vandaag werk ik als manager bij haarcosmeticabedrijf Keune, waar ik Nederlandstalige bazen heb. Dan is het ook logisch dat ik Nederlands spreek."

70 uur per week

Geeurickx woont intussen al tien jaar in Linkebeek, nadat ze eerder ook al een tijdje neerstreek in Sint-Genesius-Rode. Ze is een gescheiden vrouw en trotse moeder van twee kinderen, 23 en 26 jaar oud. "Ik heb nu niets meer 'in de weg' zitten, en dus werk ik graag en veel", vertelt ze. "Vaak komt dat neer op zeventig uur per week, maar ik klaag niet. Mijn carrière als manager en mijn schepenambt voelen niet aan als een job. Ik doe dit allemaal gewoon graag."


De nieuwe burgemeester is nog niet lang politiek actief, en je zou dan gemakshalve kunnen zeggen dat ze politiek onervaren lijkt. Maar Geeurickx volgt de communautaire discussies in haar gemeente al sinds 2013 als schepen van op de eerste rij. "Ik nam in 2012 voor het eerst deel aan de verkiezingen", legt ze uit. "Maar ik ben al sinds mijn tienerjaren geïnteresseerd in politiek. Ik werkte achter de schermen van het FDF, en zo is de vraag van Damien Thiéry gekomen om op de lijst te staan. Het bleek moeilijk te zijn om gemotiveerde vrouwen te vinden. Maar dat ik burgemeester van Linkebeek zou worden, had ik zelf nooit verwacht."

Voltallig college

Toen Thiéry enkele jaren geleden het FDF ruilde voor MR, besloot Geeurickx om als onafhankelijke te zetelen. "Dat geeft me meer vrijheid", vindt ze. "Ik wil me in de toekomst zeker nog kandidaat stellen op de lijst van Thiéry, maar ik ga die lijst niet trekken omdat ik nu burgemeester ben. Thiéry zal dat zelf doen - hij heeft meer ervaring. Ik aanvaard de sjerp vooral omdat we zo opnieuw een voltallig college krijgen, bestaande uit een burgemeester en drie schepenen. De vorige burgemeester (Eric De Bruycker, aangeduid door minister Liesbeth Homans, red.) heeft hier niets gedaan. Die man is lid van de oppositie en mag toch gewoon de gemeente leiden. Ongelooflijk dat zoiets anno 2017 nog kan. Een schepen minder komt hier neer op een kwart minder personeel - stel je eens voor wat er gebeurt met een bedrijf dat zoiets voor de kiezen krijgt. Daarom hebben we nu - volgens mij - de beste oplossing gekozen. De ruzie tussen Thiéry en minister Homans duurt nu al jaren en er is niets veranderd. Maar ik hoop dat we nu tot aan de verkiezingen van volgend jaar als één ploeg aan de slag kunnen."


De provinciegouverneur polste enkele weken geleden al eens naar de intenties van Geeurickx. "Hij vroeg onder andere wat ik met de oproepingsbrieven zou doen", zegt ze. "Maar dat is niet mijn bevoegdheid als burgemeester. Dat moet besproken worden binnen het schepencollege. Ik vind het wel nog steeds jammer dat in een gemeente waar negentig procent van de inwoners Franstalig is, er toch nog altijd eerst een Nederlandstalig document in de bus valt. Ik ben voorstander van de faciliteiten: maak het de mensen niet zo moeilijk. De wet is ook zo vreemd. Wanneer mensen trouwen in het gemeentehuis, mag er wel Frans gesproken worden. Onlangs hadden we hier een taalgemengd koppel waarvan de Vlaamse vrouw zelf vroeg om de plechtigheid in het Frans te voltrekken. Waar maken we dan toch zo'n probleem van?"

Lees meer