Anne L (links) stal als budgetbeheerder geld van mensen met financiële problemen en kocht er luxegoederen mee.
Foto Marc Baert Anne L (links) stal als budgetbeheerder geld van mensen met financiële problemen en kocht er luxegoederen mee.

30 maanden voor stelende OCMW-medewerkster

VROUW MAAKT TIENTALLEN KWETSBARE MENSEN 58.000 EURO AFHANDIG

Anne L. (58) is veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden, waarvan 20 maanden met uitstel. De vrouw werkte als budgetbeheerder bij het OCMW van Linkebeek. Van deze functie maakte ze gebruik om van tientallen kwetsbare mensen in totaal 58.000 euro afhandig te maken.

De rechter maakte zijn walging over het gedrag van L. met duidelijke bewoordingen kenbaar.


"U hebt mensen bestolen van het weinige geld dat ze hebben. U hebt geld dat zij niet kunnen missen, gebruikt voor de aankoop van goederen die u niet eens absoluut nodig had. De rechtbank begrijpt hier werkelijk niets van."

Schuldbemiddeling

L. was vanaf begin jaren 2000 verantwoordelijk voor de dienst schuldbemiddeling van de gemeente Linkebeek. Een van haar taken was het budgetbeheer van de klanten, vaak kwetsbare hulpbehoevende mensen die hulp moesten of wilden hebben bij het beheer van hun rekening(en).


Vanaf 2004 begon ze echter msbruik te maken van haar functie door systematisch bedragen van hun rekeningen door te sluizen naar haar eigen rekeningen.


Ook kocht ze zonder scrupules schoenen op Zalando of cosmetica en andere luxeproducten op andere sites. Het toppunt van schaamteloosheid bereikte ze door een wagen van 12.000 euro aan te kopen met een groot deel van het verduisterde geld.


"U moest hen helpen om hun leven op financieel vlak op orde te stellen", aldus de rechter, "in de plaats daarvan bestal u hen."

Aan rand van afgrond

Zelf bekende ze de feiten toen ze met haar rug tegen de muur stond.

"Na mijn echtscheiding stond ik aan de rand van de afgrond", klonk het enkele weken geleden in tranen tegen de rechter. Deze tranen verleidden de rechter echter niet tot enige mildheid.

"Een makkelijke uitleg die bovendien niet aangetoond kon worden", klonk het. "Bovendien heeft u eerder tegen de politie nog verklaard dat het na een tijdje een ware obsessie werd. Dat is een probleem. Het valt voor de rechtbank niet in te schatten of u momenteel voldoende in staat bent om aan deze obsessie te weerstaan en of een herval mogelijk is."

Om deze reden besloot de rechter om tweederde van de celstraf met uitstel uit te spreken. Hierbij moet L. zich op psychologisch en psychiatrisch vlak laten begeleiden.

Logischerwijze zal de beklaagde het vonnis ook in haar portefeuille voelen. De rechtbank verklaarde immers 58.708 euro - oftewel de som die ze afhandig maakte van haar slachtoffers - verbeurd en kende ze toe aan de slachtoffers.

Ook het OCMW van Linkebeek had zich burgerlijke partij gesteld. Ze hadden naast een materiële schadevergoeding een morele schadevergoeding van 10.000 euro gevraagd. Overdreven vond de rechter, die daarom de morele vergoeding herleidde naar 2.500 euro. L. heeft een maand de tijd om in beroep te gaan. Het is nog niet duidelijk of ze dit ook daadwerkelijk zal doen.

Lees meer